https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Friday 1 August 2014

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, - KARI IKAN TENGGIRI DENGAN BENDI, UDANG GALAH MASAK LEMAK DENGAN LABU, SAYUR GORENG LO-HAN

KARI IKAN TENGGIRI DENGAN BENDI
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 20 Minit
 
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, - KARI IKAN TENGGIRI DENGAN BENDI, UDANG GALAH MASAK LEMAK DENGAN LABU, SAYUR GORENG LO-HAN
 
Bahan-bahannya:
2 ketul Ikan Tenggiri ( dibersihkan )...

4 sdm Minyak Jagung
2 ulas Bawang Putih- dihiris nipis
½ in Halia – dihiris mayang
2 ulas Bawang merah – dihiris nipis
2pkt (kecil) Serbuk Rempah Kari Ikan ( Adabi)
6 helai Daun Kari
3g Halba Campur
1sdk Cili Boh ( Pes Cili )-
4 cawan Santan Cair
8 biji Kacang bendi
2 biji tomato dipotong 4
½ biji Air Limau Nipis
1 sdk Serbuk Perasa Ikan Bilis
2 sdm Gula
1 sdm Garam secukup rasa
 
Cara membuatnya:
  1. Panaskan periuk, masukkan minyak masak, bawang putih, bawang merah, halia,daun kari, halba campur, tumis hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan cili boh, kacau hingga pecah minyak, masukkan serbuk rempah kari kacau hingga rata.
  3. Masukkan air serta santan, kacau dan biar hingga mendidih.
  4. Masukkan isi ikan, kacang bendi dan tomato, biar selama 5 minit.
  5. Sekiranya terlalu pekat, tambah sedikit air.
  6. Akhir sekali, masukkan air limau nipis, garam, serbuk perasa dan gula.
  7. Siap untuk dihidang, hias dengan hirisan limau nipis.

UDANG GALAH MASAK LEMAK DENGAN LABU
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 20 Minit
 
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, - KARI IKAN TENGGIRI DENGAN BENDI, UDANG GALAH MASAK LEMAK DENGAN LABU, SAYUR GORENG LO-HAN
 
Bahan-bahannya:
800g Udang Galah – Dipotong bahagian tengah belakang
150g Labu Kuning- dibuang kulit dan dipotong dadu
2btg Serai – dititik
2 biji Buah Tomato – dipotong 6
4 sdm Minyak Jagung
1 cwn Santan Pekat
5 cwn Santan Cair
1 cwn Air Jika Perlu
1 sdk Serbuk perasa Ikan Bilis
2 sdk Gula
1 sdm Garam secukup rasa
 
Bahan Kisar:
½ in Kunyit segar
3 ulas Bawang putih
3 ulas Bawang merah
4 biji Cili Merah
2 cili Cili Padi
1 sdk Udang kering
½ in Belacan
 
Cara membuatnya:
  1. Panaskan periuk, masukkan minyak jagung, masukkan bahan-bahan yang dikisar, tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Masukkan serai yang dititik, santan cair dan santai pekat, kacau hingga mendidih, kemudian masukkan labu, kacau dan biar labu hampir empuk.
  3. Kemudian masukkan udang galah, kacau hingga rata selama 4 minit.
  4. Masukkan bahan perasa, air limau nipis, garam dan gula.
  5. Akhir sekali masukkan buah tomato.
  6. Siap untuk dihidang hias dengan daun ketumbar/hirisan limau nipis.
 
SAYUR GORENG LO-HAN
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 8 Minit
 
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, - KARI IKAN TENGGIRI DENGAN BENDI, UDANG GALAH MASAK LEMAK DENGAN LABU, SAYUR GORENG LO-HAN
Bahan-bahannya:
50g Lada Bengala Merah – dipotong dadu
50g Lada Bengala Hijau – dipotong dadu
50g Cendawan Shitake – dipotong dadu
50g Celery – dipotong dadu
2 ulas Bawang Putih – dihiris
2 ulas Bawang merah – dicincang
½ in Halia – dipotong mayang
5 sdm Minyak Jagung
6 ekor Udang segar – dibuang kulit dan dihiris
2 sdm Sos Tiram
6 sdm Kicap Manis – Kipas Udang
1 sdk Kicap Pekat
Garam dan gula secukup rasa
 
Cara membuatnya:
  1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak, bawang putih, bawang merah, halia, kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair, kacau hingga rata.
  3. Masukkan lobak merah, seleri, cendawan shitake dan sedikit air serta kacau hingga rata selama 2 minit.
  4. Akhir sekali masukkan bahan perasa, gula, garam dan lada benggala.
  5. Siap dihidang.

0 comments:

Post a Comment