Hidangan disediakan ialah Puyuh Masak Kalio, Kambing Kurma dan Kacang Buncis Goreng Kunyit.
BURUNG PUYUH MASAK KALIO
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 20 Minit
Bahan-bahannya:
4 ekor Burung puyuh – dipotong 2
4 sdm Minyak masak
2 ulas Bawang putih
3 ulas Bawang merah
½ in Halia
¼ in Kunyit Segar
4 biji Cili Padi
4 biji Cili Merah
¼ in Lengkuas
1 helai Daun Kunyit
1 cawan Santan pekat
3 cawan Air
2 btg Serai – dititik
2 keping Asam keping
2 helai Daun Limau Purut
1sdk Serbuk perasa ayam
2sdm Gula
1sdm Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Kisar bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, cili padi, cili merah, kunyit segar ke dalam mesin pengisar.
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak, kemudian tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau. Masukkan daun kunyit , asam keping, kacau hingga rata.
- Masukkan burung puyuh, santan, air, kacau hingga mendidih, kemudian renehkan hingga burung puyuh hampir masak.
- Masukkan sedikit air limau nipis, sedikit air asam jawa, tomato, serbuk perasa, gula dan garam secukup rasa.
- Siap untuk dihidang, hias dengan hirisan timun.
KAMBING MASAK KURMA
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 30 Minit
Bahan-bahannya:
800g Daging Kambing- dipotong 1inci
3 ulas Bawang putih- dihiris
3 ulas Bawang merah – dihiris
1in Halia – di potong mayang
6 sdm Minyak Masak
1 in Kulit Kayu Manis
2 ktm Bunga lawang
4 biji Buah Pelaga
1 helai Daun Pandan – diikat
5 g Daun serta batang ketumbar
5g Daun Pudina
5 helai Daun Kari
2 sdm Serbuk Kurma
½ sdm Serbuk Jintan Manis
2 biji Cili Hijau
2 biji Buah Tomato – di potong 4
3 biji Ubi ketang – di potong dadu besar
1.5 lit Air
1cwn Santan atau susu sejat penuh krim.
1 biji Air limau nipis
1 sdk Serbuk perasa ayam
2 sdm Gula pasir atau gula Melaka
1 sdm Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukan minyak masak, tumis bawang putih, halia, bawang merah, daun pandan, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu ,manis, kacau hingga naik bau.
- Kemudian masukan cili hijau, daun pudina , daun ketumbar, kacau kemudian masukkan daging kambing.
- Kacau hingga separuh masak, kemudian masukkan serbuk rempah, kacau hingga rata.
- Masukan air dan santan, ubi kentang, kacau dan biar hingga mendidih , kemudian biar reneh hingga daging kambing empuk.
- Masukan air limau nipis, gula dan garam secukup rasa.
- Setiap untuk di hidang, hias dengan daun ketumbar dan bawang goreng.
KACANG BUNCIS GORENG KUNYIT
PENYEDIAAN: 4 0RANG
MASA: 4 MINIT
Bahan-bahannya:
400g Kacang buncis- di hiris
3 sdm Minyak Masak
2 ulas Bawang putih – dihiris
2 ulas Bawang merah – di hiris
2 biji Cili merah – di hiris
1 sdm Udang kering atau 8 ekor udang segar
1sdk Serbuk kunyit
1 biji telur
80g Lobak merah – dibuang kulit di potong mayang
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukan bawang putih, bawang merah, kacau hingga naik bau.
- Masukkan, udang kacau, kacang buncis kemudian pecahkan sebiji telur.
- Kacau dan sedia dihidang.
0 comments:
Post a Comment