NASI MENTEGA
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 20 Minit
Bahan-Bahannya:
1 cawan Beras Basmathi Panjang – direndam selama 10 minit
2 cawan Air
60g Mentega
5sdm Minyak Jagung
2 pcs Bayleaf
Kismis
2ulas Bawang putih – dihiris
1 ulas Bawang merah – dihiris
½ in Halia – dihiris
Serbuk Jintan Putih
3 serangkai (bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis)
Mentega
1 helai Daun Pandan/daun kari/daun ketumbar
1 sdk Serbuk perasa
2 sdk Garam secukup rasa
1 sdk Gula
Cara membuatnya:
- Didihkan air dalam periuk tanah dan masukkan beras. (Tips: 1cawan beras bersamaan 2 cawan air)
- Panaskan periuk, masukkan minyak masak, tumis halia,bawang putih, bawang merah, 3 serangkai, daun kari, kacau hingga naik bau, Masukkan serbuk jintan manis/putih dan mentega. Kacau lagi.
- Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam periuk berisi beras dan kacau.
- Tutup tudung rapat tanak nasi mentega hingga kering.
- Siap dihidang dan hias dengan hirisan buah tomato.
KAMBING MASAK MERAH
Penyediaan : 4 Orang
800g Daging kambing – dipotong dadu
4 sdm Minyak Jagung
1 inci Halia – dipotong mayang
2 ulas Bawang putih – dihiris
3 ulas Bawang merah - dihiris nipis
2biji Tomato – dipotong wedges
1 helai Daun Pandan/kari/ketumbar
Bay Leaf
Seleri
Gabungan rempah ratus (serbuk jintan manis, serbuk jintan putih & serbuk ketumbar)
2 sdm Pes Cili ( Cili Boh )
5 sdm Sos Cili Kimball
3 sdm Sos Tomato
2 biji Buah Pelaga
3 ktm Bunga Lawang
½ in Kulit Kayu Manis
2 sdm Kicap Manis
1 cwn air
1 sdk Serbuk perasa Ayam
2 sdk Garam secukup rasa
Sedikit Gula perang
Sedikit air limau nipis
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, tumis bawang putih, halia, bawang merah, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bayleaf, kacau hingga naik bau.
- Masukkan daging kambing, kacau, masukkan gabungan rempah ratus, sos cili, sos tomato, serbuk paprika dan kacau lagi.
- Masukkan sedikit garam, gula dan serbuk perasa.
- Akhir sekali masukkan lobak merah dan seleri.
- Setelah siap , hias dengan hirisan buah tomato dan boleh dihidang dengan nasi mentega.
SALAD KENTANG DENGAN TIMUN
Penyediaan : 4 Orang
400g Ubi kentang, direbus ,dibuang kulit dan dipotong dadu
200g Timun Jepun/Timun – dibuang biji – dipotong dadu
2 ulas Bawang merah – dicincang
2 ulas Bawang putih – dicincang
3 sdm mayonis
5 g Daun bawang – dihiris halus
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
Masukan semua bahan ke dalam mangkuk, kemudian gaul dengan mayonis hingga rata.
0 comments:
Post a Comment