https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Thursday 31 July 2014

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri - NASI MENTEGA, KAMBING MASAK MERAH, SALAD KENTANG DENGAN TIMUN


NASI MENTEGA
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 20 Minit

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri - NASI MENTEGA, KAMBING MASAK MERAH, SALAD KENTANG DENGAN TIMUN
Bahan-Bahannya:
1 cawan Beras Basmathi Panjang – direndam selama 10 minit
2 cawan Air
60g Mentega
5sdm Minyak Jagung
2 pcs Bayleaf
Kismis
2ulas Bawang putih – dihiris
1 ulas Bawang merah – dihiris
½ in Halia – dihiris
Serbuk Jintan Putih
3 serangkai (bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis)
Mentega
1 helai Daun Pandan/daun kari/daun ketumbar
1 sdk Serbuk perasa
2 sdk Garam secukup rasa
1 sdk Gula
 
Cara membuatnya:
  1. Didihkan air dalam periuk tanah dan masukkan beras. (Tips: 1cawan beras bersamaan 2 cawan air)
  2. Panaskan periuk, masukkan minyak masak, tumis halia,bawang putih, bawang merah, 3 serangkai, daun kari, kacau hingga naik bau, Masukkan serbuk jintan manis/putih dan mentega. Kacau lagi.
  3. Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam periuk berisi beras dan kacau.
  4. Tutup tudung rapat tanak nasi mentega hingga kering.
  5. Siap dihidang dan hias dengan hirisan buah tomato.
 
KAMBING MASAK MERAH
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 30 Minit
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri - NASI MENTEGA, KAMBING MASAK MERAH, SALAD KENTANG DENGAN TIMUN
Bahan-Bahannya:
800g Daging kambing – dipotong dadu
4 sdm Minyak Jagung
1 inci Halia – dipotong mayang
2 ulas Bawang putih – dihiris
3 ulas Bawang merah - dihiris nipis
2biji Tomato – dipotong wedges
1 helai Daun Pandan/kari/ketumbar
Bay Leaf
Seleri
Gabungan rempah ratus (serbuk jintan manis, serbuk jintan putih & serbuk ketumbar)
2 sdm Pes Cili ( Cili Boh )
5 sdm Sos Cili Kimball
3 sdm Sos Tomato
2 biji Buah Pelaga
3 ktm Bunga Lawang
½ in Kulit Kayu Manis
2 sdm Kicap Manis
1 cwn air
1 sdk Serbuk perasa Ayam
2 sdk Garam secukup rasa
Sedikit Gula perang
Sedikit air limau nipis
 
Cara membuatnya:
  1. Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, tumis bawang putih, halia, bawang merah, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bayleaf, kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan daging kambing, kacau, masukkan gabungan rempah ratus, sos cili, sos tomato, serbuk paprika dan kacau lagi.
  3. Masukkan sedikit garam, gula dan serbuk perasa.
  4. Akhir sekali masukkan lobak merah dan seleri.
  5. Setelah siap , hias dengan hirisan buah tomato dan boleh dihidang dengan nasi mentega.
 
SALAD KENTANG DENGAN TIMUN
Penyediaan : 4 Orang
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri - NASI MENTEGA, KAMBING MASAK MERAH, SALAD KENTANG DENGAN TIMUN
Bahan-Bahannya:
400g Ubi kentang, direbus ,dibuang kulit dan dipotong dadu
200g Timun Jepun/Timun – dibuang biji – dipotong dadu
2 ulas Bawang merah – dicincang
2 ulas Bawang putih – dicincang
3 sdm mayonis
5 g Daun bawang – dihiris halus
Sedikit gula
Garam secukup rasa
 
Cara membuatnya:
Masukan semua bahan ke dalam mangkuk, kemudian gaul dengan mayonis hingga rata.

0 comments:

Post a Comment