https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Tuesday, 1 July 2014

JENAMA MENTEGA, MARJERIN DAN MINYAK SAPI PILIHAN ANDA

Bulan Ramadhan mesti ramai yang memasak juadah berbuka puasa dan bersahur, serta akan membuat biskut, kuih muih, kek dan masakan istimewa  untuk hidangan raya Aidilfitri nanti. Sudah tentu bahan penting adalah mentega (butter), mentega kacang (peanut butter), marjerin (margarine) dan minyak sapi (ghee).Apakah itu Mentega (Butter)?
Mentega ialah lemak susu. Ia selalunya diperbuat dari krim manis dan ditambah garam. Secara umumnya, semua mentega ditambah sedikit garam, kecuali jika dinyatakan. Mentega tanpa garam tidak langsung mengandungi kandungan garam. Ia selalunya digunakan dalam membakar kek supaya dapat mengawal kandungan garam, tetapi tidak tahan lama kerana garam adalah agen pengawetan.

Selalunya mentega berwarna kuning pucat, tetapi ia boleh didapati berwarna kuning terang hingga sedikit putih. Warnanya bergantung kepada pemakanan haiwan dah sering ditambah pewarna makanan dalam proses pengilangan komersialnya.

Mentega boleh disapu pada makanan, sebagai hidangan tambahan kepada hidangan lain, dan juga digunakan dalam masakan seperti membakar kek, membuat sos, dan menggoreng.

Tip:
Mentega mudah mengambil bau luar, jadi simpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.


Anchor Unsalted Pure New Zealand Butter 227g
 
Golden Churn Salted Butter
 
Lurpak Slightly Salted Danish Butter 200g
 
 SCS Pure Creamery Unsalted Butter 227g
 
Golden Churn Pure Creamy Butter
 
Président Ambassador Salted Butter 200g
 
Tatura Butter
 
Président Butter
 
Emborg Unsalted Butter 200g
 
Ballantyne Pure Creamery Salted Butter 250g
 


Apakah itu Marjerin (Margerine)?
Marjerin adalah lemak sayuran yang telah diproses menjadi lembut dan mudah untuk disapu dengan rasa, tekstur dan rupa yang seakan-akan mentega. Marjerin boleh dijadikan pengganti dalam apa-apa masakan yang memerlukan mentega. Marjerin adalah lemak yang bebas kolestrol. Ia mempunyai kadar pembakaran yang terendah berbanding minyak dan lemak yang lain oleh itu tidak dijadikan pilihan untuk menumis ataupun menggoreng. Ia digunakan sebagai bahan penambah dalam pelbagai makanan seperti roti, biskut, sayuran dan makanan ringan serta berguna dalam masakan yang melalui proses pembakaran.


Adela Margarine 1kg
 
Tesco Choice Creamy Margarine 500g
 
Frizz Majerin Luxury Margarine Spread 250g
 
Toucan Margarine 250g
 
Buttercup Butter Flavored Margarine 1kg
 
Daisy Margarine 1kg
 
Seri Pelangi Margerin 1kg
 
Puteri Margerin 1kg
 
Planta Multi-Purpose Margarine 1kg
 
 
 Tesco Everyday Value Margarine 1kgApakah itu Lepa Susu?Lepa susu adalah campuran minyak kelapa sawit, minyak isirong kelapa sawit, garam, lecithin soya, lemak susu tulen dan lain-lain. Ramai pembuat cake menggunakan lepa susu (Buttercup) sebagai alternatif kepada butter kerana harganya adalah jauh lebih murah. Contoh lepa susu adalah seperti Buttercup, Buttermaid dan Farmcows. Ini membuatkan pembuat cake lupa bahawa nama yang tertera di atas kertas pembalut adalah bukan pure butter tanpa melihat kepada isi kandungan lepa susu tersebut.

 
Buttercup Fat Free Luxury Spread 250g
 
Buttercup Luxury Spread 1kg
 
Cowhead_Butter 250g
 
Frizz Butter Blend 250g
 
Farm Cows Fat Spread 250g
 
Frizz Butter Creme 250g
 
Frizz Butter Lite 250g

Apakah itu Minyak Sapi (Ghee)?
Minyak sapi dihasilkan daripada mentega atau lemak mentega yang dijernihkan. Minyak sapi mempunyai aroma yang unik dan penuh rasa sehingga hanya perlu digunakan dalam setengah atau dua suku sudu daripada minyak biasa. Kelebihan utama minyak sapi adalah ia memiliki kadar pembakaran yang tinggi tetapi tidak mengeluarkan asap yang banyak ketika memasak. Ia boleh dijadikan kombinasi yang baik dengan pelbagai rempah ratus. Ia boleh digunakan untuk menumis masakan, membakar kek, gorengan atau juga sebagai bahan sapuan atas roti dan lain-lain.

Petua
Minyak sapi boleh dibuat dengan mencairkan 1 pound mentega di atas kuali leper dengan suhu yang rendah. Ketika pepejal mentega putih berbuih dan bertukar kepada keperangan dan seterusnya keemasan tan, buangkan buih dan pepejal yang timbul di atas permukaan. Tuangkan bahan yang masih ada ke atas tisu kertas atau kain mengayak, untuk menjernihkan rumusan yang terhasil seterusnya mengasingkan pepejal yang masih ada. Rumusan ini seharusnya disimpan dan diletakkan di dalam peti sejuk di dalam bekas yang kedap udara.


Cow & Calf Pure Ghee
Cow & Calf Pure Ghee
 
Keywee Pure Ghee 120g
 
QBB Pure Ghee
 
Windmill Gheeblend 800g
 
Oriane Pure Ghee 400g


Apakah itu mentega kacang (peanut butter)?
Mentega kacang boleh didapati dalam bentuk lembut, kasar (dengan kacang yang dicincang), semulajadi, kurang lemak, tanpa gula, dan juga ditambah dengan jeli buah-buahan. Selalunya, mentega kacang yang dikomersialkan itu diperbuat dengan mengisar kacang tanah tanpa kulit dan dicampur dengan minyak sayuran dan sedikit garam. Sesetengah jenis yang lain juga mengandungi gula dan bahan campuran untuk menambah perisa. Mentega kacang asli hanya mengandungi kacang dan minyak, yang akan terasing apabila dimasak.

Mentega kacang komersial tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk, dan boleh bertahan hingga 6 bulan selepas dibuka. Ia tidak sesuai dibeku.


Daisy Creamy Peanut Butter 340g
 
Jif Creamy Peanut Butter 454g
 
 Lady's Choice Peanut Spread 330g
 
Skippy Chunky Peanut Butter 340g
 
Steffi's Delight Smooth Peanut Butter 453g
 
Sun Bear Chocolate Stripes Peanut Butter 510g
 
CED Creamy Peanut Butter 500g

0 comments:

Post a Comment