NASI TOMATO
Penyediaan : 4 Orang...
Masa : 20 Minit
Masa : 20 Minit
Bahan-Bahannya:
1cawan Beras Basmathi Panjang Pusa Pakistan- direndam 20 minit.
1 ½ cawan Air
6 sdm Minyak masak
2 ulas Bawang putih – dihiris
2 ulas Bawang merah – dihiris
1 helai Daun Pandan – diikat
5 gm Daun pudina
1 sdk Pes Tomato
1 tin Tomato sup
1in Kulit kayu manis
3 ktm Bunga Lawang
3 biji Buah pelaga
1 sdk Serbuk perasa Ayam
2 sdm Gula
½ sdm Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Panaskan periuk, masukkan minyak, bawang putih, bawang merah, halia, daun pandan,daun pudina, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga , kacau hingga naik bau.
- Masukkan pes tomato, tomato sup, air kacau hingga mendidih. Boleh masukkan susu cair jika perlu.
- Masukan beras, tanak nasi hingga kering.
AYAM MASAK MERAH
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 20 Minit
Bahan-Bahannya:
½ Ekor Ayam – di potong 8 digoreng separuh masak
6 sdm Minyak Jagung
2 ulas Bawang putih – dihiris halus
2 ulas Bawang merah – dihiris halus
1in Halia
1 in Kulit Kayu Manis,
3 biji Buah Pelaga
3 ktm Bunga Lawang
2 sdm Pes Cili
6 sdm Sos Tomato
3 sdm Sos Cili
2 biji Cili merah – dipotong 2
2 biji Buah Tomato- dipotong 6
2 cwn Air
2 sdm Gula Melaka
1 sdk Serbuk perasa Ayam
1/2 sdm Garam secukup rasa.
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak, tumis bawang putih, halia, bawang merah, daun pandan kacau hingga naik.
- Masukkan pes cili, kacau hingga pecah minyak, kemudian masukkan sos cili dan sos tomato.
- Kemudian masukkan ayam dan air. Biar reneh hingga pekat.
- Akhir sekali, masukkan bahan-bahan yang lain.
ASPARAGUS GORENG BELACAN
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 6 Minit
Bahan-Bahannya:
800g Aparagus – di potong panjang
4 sdm Minyak jagung
2 ulas Bawang putih – dicincang.
2 ulas Bawang merah – dicincang
1 sdk Udang kering – dicincang
5g Belacan dibancuh dgn air
3 biji Cili merah – dihiris
1sdk Serbuk perasa Ayam
Sedikit air
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak, tumis bawang putih, bawang merah, udang kering, belacan, kacau hingga naik.
- Masukkan cili merah dan asparagus, kacau selama 2 minit.
- Akhir sekali masukkan bahan-bahan yang lain.
Kalau la Nad ni pandai masak memang dah try semua recipe. Tp tak sempat lagi nak belajar haha
ReplyDeletesedapnya kalau try.. huhu..nak try gak laa ^^
ReplyDelete