SAYUR LODEH
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 15 Minit
Bahan-Bahannya:
300g tempe- dipotong dadu
3 sdm Minyak Masak
80g Lobak merah – dipotong panjang
80g Kacang Panjang – dipotong panjang
80g Lobak Putih – dipotong panjang
80g Pucuk
80g Suhun
2biji Cili Merah – dihiris
1 sdm Udang kering
2 btg Serai – dititik
3 lit Santan Cair
1 sdk Serbuk perasa
2 sdm Gula
2 sdm Garam secukup rasa
Bahan Yang Dikisar:
2 ulas Bawang Putih
2 ulas Bawang merah
½ in Kunyit Segar
Cara membuatnya:
- Panaskan periuk, masukkan minyak masak serta bahan-bahan yang dikisar dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan santan dan bahan-bahan yang lain. Kacau hingga mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
PUDING ROTI MENTEGA
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 45 Minit
SUHU KETUHAR: 160c
Bahan-Bahannya:
12 keping Roti Sandwich – dipotong dadu
100g Mentega
500ml Susu Cair UHT
4 biji telur ayam
4 titik Esen Vanilla
100g Gula
50g Kismis
Sedikit garam
Cara membuatnya:
- Sapu kepingan roti dengan mentega, kemudian susun di dalam mangkuk empat segi.
- Kemudian tabur di atas permukaan roti dengan kismis.
- Masukkan telur, susu, gula, sedikit esen vanilla ke dalam mangkuk, pukul hingga kembang.
- Sementara itu panaskankan ketuhar pada tahap suhu 160c.
- Tuang adunan telur, susu, telur yang telah siap dipukul ke dalam loyang yang telah disusun dengan roti.
- Kemudian masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 35 minit.
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 5 Minit
Bahan-Bahannya:
2 biji Buah Avocado – dibuang kulit – dipotong dadu
2 biji Mangga- dibuang kulit – dipotong dadu
2 sdm Gula
2 cwn susu cair UHT
2 cawan Ais
Cara membuatnya:
Masukkan semua dalam bahan ke dalam mesin pengisar kemudian kisar hingga halus. Sedia diminum.
0 comments:
Post a Comment