RENDANG DAGING KAMBING
Wednesday, 6 August 2014
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, Juadah Aidilfitri, RENDANG DAGING KAMBING, MEE KARI, KOKTEL UDANG HARIMAU
02:20
Juadah Aidilfitri, KOKTEL UDANG HARIMAU, Mee Kari, RENDANG DAGING KAMBING, Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri
1 comment
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 45 Minit
Bahan-bahannya:
1kg Daging kambing – dipotong dadu
1lit Santan cair
1cawan santan Pekat
3 sdm Kerisik
6sdm Minyak Jagung
2 helai daun kunyit – dihiris halus
2 sdm Gula Pasir
1 in Kulit Kayu Manis
3 ktm Bunga Lawang
3 biji Buah Pelaga
1 sdk Serbuk perasa
2 sdm garam secukup rasa
Bahan Yang Dikisar:
1in Halia
½ in lengkuas
3 btg Serai
5 biji Bawang merah
5 ulas Bawang putih
2 sdm Pes Cili
¼ cwn Air
Cara membuatnya:
MEE KARI
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 30 Minit
Bahan-bahannya:
600g Mee kuning
6 sdm Minyak Jagung
2 biji Limau nipis dihiris
6 biji Bebola ikan
6 biji Bebola udang
2 biji Telur Ayam – direbus dan dibuang kulit
60g Taugeh – dicelur
10g Bawang goreng
2 biji Cili merah – dihiris
10g Daun bawang dan daun sup – dihiris
2lit Santan cair
2 cawan Santan pekat
1 cawan Air
1pkt (26g) Serbuk kari Daging
1 sdm Gula Perang
1 sdm Serbuk perasa Ayam
2 sdm Garam
Bahan Yang Dikisar:
3 ulas Bawang putih
½ in Halia
4 sdm Cili Boh
2 sdm Udang kering
3 ulas Bawang merah
Cara membuatnya:
KOKTEL UDANG HARIMAU
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 20 Minit
Bahan-bahannya:
20 Ekor Udang Harimau – direbus dan dibuang kulit, kemudian disejukkan
1 biji Buah lemon – dipotong wedges
1 biji Buah tomato – dipotong wedges
6og Daun Salad campuran ( Lettuce, Lolorossa)
Sos Koktail
8sdm Mayonis
4 sdm Sos Cili – Kimball
2 sdm Sos Tomato – Kimball
1biji Perahan jus buah oren
Sedikit air limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Rendang!! Ya Allah kempunan nya. Nak hari raya lagi hehehe
ReplyDelete