Resepi Udang Goreng Mentega Berkrim, Sotong Goreng Lada Hitam, Jus Epal dan Timun adalah seperti berikut:
UDANG GORENG MENTEGA
Penyediaan : 4 orang
Masa : 10 minit
UDANG GORENG MENTEGA
Penyediaan : 4 orang
Masa : 10 minit
Bahan-Bahannya:
800g Udang Harimau – dipotong bahagian belakang
3 ulas bawang putih – dicincang
2 ulas bawang merah – dicincang halus...
80g Mentega ( Unsalted butter )
800g Udang Harimau – dipotong bahagian belakang
3 ulas bawang putih – dicincang
2 ulas bawang merah – dicincang halus...
80g Mentega ( Unsalted butter )
1 sdm udang kering – dicincang halus
10 helai daun kari
6 biji cili padi – dihiris halus
½ cawan susu sejat penuh krim
Air limau nipis
Sedikit serbuk perasa, garam dan gula perang
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, bawang putih, bawang merah, kacau hingga naik bau.
- Masukkan udang kering, cili padi, serta daun kari, kacau hingga rata.
- Masukkan udang, kacau selama 4 minit, kemudian masukkan krim serta mentega.
- Masukkan sedikit garam, gula dan bahan perasa serta kacau hingga sos menjadi pekat. Masukkan buah tomato yang dipotong dadu.
- Setelah siap, boleh dihidang dengan hiasan hirisan buah oren.
SOTONG GORENG LADA HITAM
Penyediaan : 2 orang
Masa : 8 minit
Bahan-Bahannya:
400g Sotong segar – dipotong
Daun kari
Air limau nipis
2 sdm Minyak masak
3 sdm Kicap pekat
Lada benggala merah
Garam secukup rasa
Gula
Bahan perasa
Bahan dikisar:
2 ulas Bawang putih – dicincang
2 ulas Bawang merah – dicincang
Cili padi
½ in Halia – dipotong mayang
1 sdk lada hitam
Serai
Sedikit belacan
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan bahan-bahan yang dikisar. Kemudian kacau hingga naik bau.
- Perlahankan api, masukkan daun kari, sotong dan lada benggala serta kacau.
- Masukkan kicap pekat, kacau seketika, masukkan garam, gula, bahan perasa dan sedikit perahan air limau nipis. Kacau selama 3 minit.
- Sedia dihidang dengan hiasan hirisan buah epal.
JUS EPAL HIJAU DAN TIMUN
Bahan-Bahannya:
4biji buah epal hijau – dipotong dadu
½ biji Timun
1 sdm Gula
½ cawan Ais
Cara membuatnya:
Bahan-Bahannya:
4biji buah epal hijau – dipotong dadu
½ biji Timun
1 sdm Gula
½ cawan Ais
Cara membuatnya:
- Masukkan semua bahan dlm mesin pengisar, kemudian kisar hingga halus.
- Tuang dalam gelas, masukkan ais dan hias dengan hirisan buah oren.
0 comments:
Post a Comment