https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Sunday 20 July 2014

Tumis-Tumis Ramadan Chef Sabri - Pajeri Terung, Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas

Tema masakan kita ke Utara pula. Tiga hidangan yang disediakan oleh Master Chef Sabri kita adalah Pajeri Terung, Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas. Berikut adalah resepi-resepinya:

PAJERI TERUNG Penyediaan : 4 o
rang
Masa : 20 minit
 
Tumis-Tumis Ramadan Chef Sabri - Pajeri Terung, Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas
Bahan-Bahan:
4 biji Terung Panjang
4 sdm Minyak Jagung
1 sdk Bawang Putih – dicincang halus
3 sdk Bawang Merah – dicincang halus
1 sdm Udang Kering – dicincang halus
4 helai Daun Kari
3 sdm Serbuk Kari Daging
2g Kulit Kayu Mnis
2 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Lawang
1 sdm Kerisik
1 cawan Santan pekat
2 cawan Air
1 sdk Serbuk perasa
Garam secukup rasa
Gula perang
 
 Cara membuatnya:
  1. Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, bawang putih, bawang merah, dan daun kari. Kacau.
  2. Masukkan udang kering, masukkan 3 serangkai,daun kari, kacau hingga naik bau, sementara itu masukkan serbuk rempah kari dalam mangkuk kecil, masukkan sedikit air, bancuh hingga menjadi seperti pes.
  3. Kemudian tuang ke dalam kuali,kacau hingga pecah minyak, masukkan udang kering, kemudian masukkan air, kacau hingga pecah minyak.
  4. Kemudian masukkan kerisik kelapa, kacau seketika, masukkan santan, kemudian masukkan terung.
  5. Masukkan gula perang, sedikit serbuk perasa dan garam, biar ia mereneh hingga terung lembut.
  6. Siap untuk dihidang, hias dengan lemon.

DAGING GORENG HITAM MANIS
Penyediaan : 4 orang
Masa : 15 minit
 
Tumis-Tumis Ramadan Chef Sabri - Pajeri Terung, Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas
Bahan-Bahan:
800g Daging Batang Pinang atau daging lembu bahagian yang lembut.
4 sdm Minyak Jagung
3 ulas Bawang putih
2 ulas Bawang merah – dicincang
3 biji Cili merah – dibelah 2
1 sdk Serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih
1inci Kulit Kayu Manis
3 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Lawang
6 sdm Kicap cair
3 sdm Kicap Manis
½ sdm Kicap Pekat
1 sdk Serbuk Perasa
1 sdm Gula melaka/ jika perlu
Garam secukup rasa
Daun pandan
Daun kari
 
 Cara membuatnya:
  1. Panaskan kuali, masukkan bawang putih, bawang merah, daun kari, daun pandan dan cili merah. Kacau sehingga naik bau.
  2. Masukkan tiga serangkai (Kayu Manis, Buah Pelaga dan Bunga Lawang) dan tambah sedikit minyak.
  3. Masukkan daging, kacau hingga hampir kering , kemudian masukkan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar. Kacau sehingga sebati.
  4. Kemudian masukkan lobak merah, kicap cair, kicap pekat dan sedikit garam, serbuk perasa dan gula, kacau selama 4 minit. Kalau warna tak menarik, tambah kicap lagi.
  5. Siap untuk dihidang, hias dengan daun bawang yang telah di hiris dan bawang goreng.
 
JELATAH TIMUN DAN NENAS
Penyediaan : 4 orang
 
Tumis-Tumis Ramadan Chef Sabri - Pajeri Terung, Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas
Bahan-Bahan:
½ btg Timun – dibuang biji dan kulit – dihiris bulat
80g Nenas – dibuang kulit dan dihiris
1 biji Bawang besar– dihiris bulat
2 biji Cili merah – dihiris
2 sdm Cuka Sayur atau Limau Nipis & Limau Kasturi
1 sdm Gula
Garam secukup rasa
 
Cara membuatnya:
  1. Hiris bawang, timun, nenas, cili merah terlebih dahulu.
  2. Masukkan semua ke dalam mangkuk. Perahkan limau nipis dan limau kasturi atau Cuka ke dalam mangkuk. Gaul sehingga rata.

Tips:
Supaya timun tidak pahit buang kulit dari tengah sehingga ke hujung.
 
Selamat mencuba!
 

2 comments: