PAJERI TERUNG Penyediaan : 4 orang
Tips:
Supaya timun tidak pahit buang kulit dari tengah sehingga ke hujung.
Sunday, 20 July 2014
Tumis-Tumis Ramadan Chef Sabri - Pajeri Terung, Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas
20:55
Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas, Tumis-Tumis Ramadan Chef Sabri - Pajeri Terung
2 comments
Tema masakan kita ke Utara pula. Tiga hidangan yang disediakan oleh Master Chef Sabri kita adalah Pajeri Terung, Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas. Berikut adalah resepi-resepinya:
Masa : 20 minit
Bahan-Bahan:
4 biji Terung Panjang
4 sdm Minyak Jagung
1 sdk Bawang Putih – dicincang halus
3 sdk Bawang Merah – dicincang halus
1 sdm Udang Kering – dicincang halus
4 helai Daun Kari
3 sdm Serbuk Kari Daging
2g Kulit Kayu Mnis
2 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Lawang
1 sdm Kerisik
1 cawan Santan pekat
2 cawan Air
1 sdk Serbuk perasa
Garam secukup rasa
Gula perang
Cara membuatnya:
DAGING GORENG HITAM MANIS
Penyediaan : 4 orang
Masa : 15 minit
Bahan-Bahan:
800g Daging Batang Pinang atau daging lembu bahagian yang lembut.
4 sdm Minyak Jagung
3 ulas Bawang putih
2 ulas Bawang merah – dicincang
3 biji Cili merah – dibelah 2
1 sdk Serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih
1inci Kulit Kayu Manis
3 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Lawang
6 sdm Kicap cair
3 sdm Kicap Manis
½ sdm Kicap Pekat
1 sdk Serbuk Perasa
1 sdm Gula melaka/ jika perlu
Garam secukup rasa
Daun pandan
Daun kari
Cara membuatnya:
JELATAH TIMUN DAN NENAS
Penyediaan : 4 orang
Bahan-Bahan:
½ btg Timun – dibuang biji dan kulit – dihiris bulat
80g Nenas – dibuang kulit dan dihiris
1 biji Bawang besar– dihiris bulat
2 biji Cili merah – dihiris
2 sdm Cuka Sayur atau Limau Nipis & Limau Kasturi
1 sdm Gula
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
Selamat mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
pajeri terung memang awesome...
ReplyDeleteWahh bestnyer..done follow sini
ReplyDelete