Tema masakan ialah ITALI!
SPAGHETTI CARBONARA
Penyediaan : 4 orang
Masa : 10 minit
Bahan-bahan:
600g Spaghetti yang telah direbus 3 ulas Bawang putih – di cincang halus
1 ulas Bawang merah – di cincang halus
3 sdm Minyak
4 biji Kuning Telur
3cwn Krim Masakan atau susu sejat penuh krim
50g Cendawan Shitake – di cincang kasar
50g Cendawan Tiram– di cincang
1sdk Lada Hitam – di kisar
3sdm Keju Parmesan – dikisar ( Grated Parmesan Cheese)
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak, bawang putih, bawang merah, cendawan,lada hitam ,kemudian tumis hingga naik bau.
- Masukkan Krim, kacau hingga mendidih, kemudian masukan spaghetti, kacau hingga rata selama 3 minit.
- Masukkan cendawan Shitake dan Cendawan Tiram ke dalam kuali dan kacau.
- Akhir sekali masukkan kuning telur, perasa dan kacau seketika hingga sos menjadi hamper pekat dan terus angkat.
- Setiap untuk di hidang, tabur parmesan cheese dan daun parsley yang di cincang.
OPEN FACED SANDWICH
Penyediaan : 4 orang
Masa : 10 minit
Bahan-bahan:
4 ketul roti sandwich500g daging cincang
2 ulas bawang putih – dicincang
2 sdm sos tomato
3 sdm sos cili
pes tomato
1 ulas bawang merah – dicincang
30g seleri – dicincang
1g herba campuran
Daun parsley yang sudah dicincang
Mozarella cheese
Lada Hitam
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Bakar Roti Sandwich terlebih dahulu.
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak, masukkan bawang putih, bawang merah, seleri sehingga naik bau
- Masukkan daging, kacau hingga separuh masak, kemudian masukkan sos tomato, sos cili, dan pes tomato. Kacau sampai sebati.
- Masukkan herba campuran (Mix Italian), serbuk perasa, lada hitam dan daun parsley yang sudah dicincang dan kacau sehingga sebati
- Sementara itu, sapu kepingan roti panjang dengan mentega.
- Setelah inti daging benar-benar masak, tutup api.
- Dengan menggunakan sudu, letak inti daging di atas permukaan roti, sapu hingga rata, kemudian taburkan Mozarella Cheese di atas roti
- Guna Torch untuk cairkan cheese atau bakar seketika menggunakan ketuhar. Taburkan daun parsley. Siap dihidang.
JUS EPAL ASAM BOI
Bahan-bahan:
4 biji epal hijau – dipotong dadu
2 sdm gula perangsedikit air
40g ais
6 biji asam boi
Cara membuatnya:
- Masukan Epal Hijau, kedalam blender, kemudian kisar hingga halus.
- Tuang ke dalam gelas kemudian masukkan asam boi, ketulan ais, sedikit air dan gula perang.
- Kacau sehingga sebati. Sedia untuk di minum.
0 comments:
Post a Comment