https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Monday 21 July 2014

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri Labamba Chicago Milano - PARI BAZAAR RAMADAN, SOS IKAN BAKAR, KUNDUR MASAK LEMAK

PARI BAZAAR RAMADAN
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit


Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri Labamba Chicago Milano - PARI BAZAAR RAMADAN, SOS IKAN BAKAR, KUNDUR MASAK LEMAK
Bahan-Bahan:
800g Ikan Pari yang telah dibersih – dipotong 4
4 helai Daun Pisang
4 sdm Minyak Masak
Bahan Pes Ikan Bakar Dikisar Dalam Blender
2 sdm Cili boh
3 biji Limau Kasturi – dibuang biji
4 biji Bawang merah – dihiris
2 ulas Bawang putih
1 sdk Udang kering
2 sdm Gula melaka atau Gula pasir
1 sdk Serbuk perasa
2 btg Serai
Halia
1 cawan Air/santan pekat
Garam secukup rasa.
Cara membuat:
  1. Basuh ikan pari dengan air asam, panaskan kuali nipis, tuang minyak masak, letak daun pisang di atas hot plate.
  2. Letakkan ikan pari, kemudian tuang pes ikan bakar yang telah siap dikisar tadi.
  3. Panggang selama 2 minit untuk bahagian bawah, kemudian alih dan tuang sekali lagi pes ikan bakar di bahagian atas, panggang selama 4- 6 minit bergantung pada saiz ikan.
  4. Setelah siap, hidang dengan sos kicap.
SOS IKAN BAKAR
Bahan-bahan:
1 cawan Kicap manis
1 biji Limau Kasturi – dibuang biji
2 biji Bawang merah
3 biji Cili padi – dibuang biji
½ biji Air limau nipis
Garam secukup rasa
Cara membuat:
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar, kemudian kisar hingga halus.
 
KUNDUR MASAK LEMAK
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit

 
Bahan-Bahan:
600g kundur – dibuang kulit – dipotong kasar
3 sdm Minyak jagung
1 sdm Udang kering
2 ulas Bawang putih – dicincang
2 ulas Bawang Merah – dicincang
2 biji Cili merah – dihiris
1 lit Santan pekat
½ lit Air
1 sdk Serbuk perasa ayam
Garam secukup rasa
Cara membuat:
  1. Panaskan kuali, masukkan minyak, bawang putih, bawang merah, udang kering kemudian tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan santan serta air, kemudian kacau dan biar hingga mendidih.
  3. Masukkan kundur dan Cili, kacau dan biar selama 3 minit.
  4. Kemudian masuk garam secukup rasa.
 
 

0 comments:

Post a Comment