PARI BAZAAR RAMADAN
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit
Bahan-Bahan:
800g Ikan Pari yang telah dibersih – dipotong 4
4 helai Daun Pisang
4 sdm Minyak Masak
Bahan Pes Ikan Bakar Dikisar Dalam Blender
2 sdm Cili boh
3 biji Limau Kasturi – dibuang biji
4 biji Bawang merah – dihiris
2 ulas Bawang putih
1 sdk Udang kering
2 sdm Gula melaka atau Gula pasir
1 sdk Serbuk perasa
2 btg Serai
Halia
1 cawan Air/santan pekat
Garam secukup rasa.
Cara membuat:
- Basuh ikan pari dengan air asam, panaskan kuali nipis, tuang minyak masak, letak daun pisang di atas hot plate.
- Letakkan ikan pari, kemudian tuang pes ikan bakar yang telah siap dikisar tadi.
- Panggang selama 2 minit untuk bahagian bawah, kemudian alih dan tuang sekali lagi pes ikan bakar di bahagian atas, panggang selama 4- 6 minit bergantung pada saiz ikan.
- Setelah siap, hidang dengan sos kicap.
SOS IKAN BAKAR
Bahan-bahan:
1 cawan Kicap manis
1 biji Limau Kasturi – dibuang biji
2 biji Bawang merah
3 biji Cili padi – dibuang biji
½ biji Air limau nipis
Garam secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara membuat:
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar, kemudian kisar hingga halus.
KUNDUR MASAK LEMAK
Penyediaan : 4 orang
Bahan-Bahan:
600g kundur – dibuang kulit – dipotong kasar
3 sdm Minyak jagung
1 sdm Udang kering
2 ulas Bawang putih – dicincang
2 ulas Bawang Merah – dicincang
2 biji Cili merah – dihiris
1 lit Santan pekat
½ lit Air
1 sdk Serbuk perasa ayam
Garam secukup rasa
Cara membuat:
- Panaskan kuali, masukkan minyak, bawang putih, bawang merah, udang kering kemudian tumis hingga naik bau.
- Masukkan santan serta air, kemudian kacau dan biar hingga mendidih.
- Masukkan kundur dan Cili, kacau dan biar selama 3 minit.
- Kemudian masuk garam secukup rasa.
0 comments:
Post a Comment