MASAK LEMAK IKAN MASIN DENGAN NANGKA MUDA
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit
Bahan-Bahannya:
400g Ikan masin Talang – dipotong segiempat
3 sdm Minyak Masak
2 biji Buah Tomato – dipotong wedges
1 helai Daun Kunyit
1 lit Santan pekat
½ lit Air
2 kpg Asam keping
½ sdk Serbuk perasa ikan bilis
200g Nangka Muda – dibuang kulit – dipotong dadu
1sdm Gula
Garam yang dikisar
Bahan yang dikisar:
½ Kunyit segar
Halia
3 ulas bawang merah
6 biji cili padi
2 ulas bawang putih
Cili kering
½ sdm udang kering
Sedikit air
Cara membuatnya:
- Panaskan periuk, masukkan minyak masak serta bahan-bahan yang dikisar.
- Masukkan santan, air, ikan manis dan bahan-bahan lain kecuali tomato.
- Kacau hingga mendidih dan biar reneh selama 3 minit.
- Akhir sekali masukkan buah tomato.
SOTONG GORENG TEMPE
Penyediaan : 4 orang
Masa : 10 minit
Bahan-Bahannya:
500g tempe dipotong dadu
500g Sotong – dipotong bulat
2 ulas bawang putih – dicincang
2 ulas bawang merah – dicincang
2 biji cili merah – dihiris
2 sdm minyak masak
3 sdm pes cili
1 sdm sos tiram
2 sdm kicap manis
Serai
Air perahan limau nipis
½ sdk Serbuk perasa
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, tumis bawang putih, bawang merah, hingga naik bau. Kemudian masukkan pes cili dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan sotong, kacau hingga separuk masak, kemudian masukkan tempe. Kacau hingga rata.
- Akhir sekali masukkan bahan-bahan lain.
KERABU TAUGEH DAN KACANG BOTOL
Bahan-Bahannya:
200g Taugeh
3 biji Kacang botol dihiris halus
1 btg Serai – hiris nipis
3 biji Cili padi
1 sdk Udang kering/Geragau
¼ cawan Santan Pekat
2 sdm kelapa parut kering – digoreng tanpa minyak
1sdk Kerisik
Sedikit Air Limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk kemudian gaul hingga rata.
- Hidang dan hiaskan dengan hirisan timun
0 comments:
Post a Comment