https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Tuesday 22 July 2014

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, - Masak Lemak Ikan Masin dengan Nangka Muda, Sotong Goreng Tempe dan Kerabu Taugeh dengan Kacang Botol

MASAK LEMAK IKAN MASIN DENGAN NANGKA MUDA
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, - Masak Lemak Ikan Masin dengan Nangka Muda, Sotong Goreng Tempe dan Kerabu Taugeh dengan Kacang Botol
Bahan-Bahannya:
400g Ikan masin Talang – dipotong segiempat
3 sdm Minyak Masak
2 biji Buah Tomato – dipotong wedges
1 helai Daun Kunyit
1 lit Santan pekat
½ lit Air
2 kpg Asam keping
½ sdk Serbuk perasa ikan bilis
200g Nangka Muda – dibuang kulit – dipotong dadu
1sdm Gula
Garam yang dikisar
 
Bahan yang dikisar:
½ Kunyit segar
Halia
3 ulas bawang merah
6 biji cili padi
2 ulas bawang putih
Cili kering
½ sdm udang kering
Sedikit air
 
Cara membuatnya:
  1. Panaskan periuk, masukkan minyak masak serta bahan-bahan yang dikisar.
  2. Masukkan santan, air, ikan manis dan bahan-bahan lain kecuali tomato.
  3. Kacau hingga mendidih dan biar reneh selama 3 minit.
  4. Akhir sekali masukkan buah tomato.

SOTONG GORENG TEMPE
Penyediaan : 4 orang
Masa : 10 minit
 
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, - Masak Lemak Ikan Masin dengan Nangka Muda, Sotong Goreng Tempe dan Kerabu Taugeh dengan Kacang Botol
Bahan-Bahannya:
500g tempe dipotong dadu
500g Sotong – dipotong bulat
2 ulas bawang putih – dicincang
2 ulas bawang merah – dicincang
2 biji cili merah – dihiris
2 sdm minyak masak
3 sdm pes cili
1 sdm sos tiram
2 sdm kicap manis
Serai
Air perahan limau nipis
½ sdk Serbuk perasa
Garam secukup rasa
 
Cara membuatnya:
  1. Panaskan kuali, tumis bawang putih, bawang merah, hingga naik bau. Kemudian masukkan pes cili dan kacau hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sotong, kacau hingga separuk masak, kemudian masukkan tempe. Kacau hingga rata.
  3. Akhir sekali masukkan bahan-bahan lain.
 
 KERABU TAUGEH DAN KACANG BOTOL
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, - Masak Lemak Ikan Masin dengan Nangka Muda, Sotong Goreng Tempe dan Kerabu Taugeh dengan Kacang Botol
Bahan-Bahannya:
200g Taugeh
3 biji Kacang botol dihiris halus
1 btg Serai – hiris nipis
3 biji Cili padi
1 sdk Udang kering/Geragau
¼ cawan Santan Pekat
2 sdm kelapa parut kering – digoreng tanpa minyak
1sdk Kerisik
Sedikit Air Limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
 
Cara membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk kemudian gaul hingga rata.
  2. Hidang dan hiaskan dengan hirisan timun
 
 

0 comments:

Post a Comment