Azam Ramadan Su episode 14.
Sambal Paru
Cili kering * dikisar
Bawang putih * dikisar
Bawang besar * dikisar
Halia * dikisar
Paru - direbus dan dipotong nipis
Garam
Cara membuatnya
Kisarkan bahan-bahan *. Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar sehingga garing. Masukkan paru, garam secukup rasa
Kebab Persian
Bahan-bahan
Daging Kisar
Bawang - dicincang
Garam
Cara membuatnya:
Masukkan daging kisar didalam mangkuk, bawang yang dicincang gaul sebati dan garam secukup rasa.
Masukkan dalam pan dan ratakan dan letakkan minyak di atasnya. Tutupkan dan masak sehingga air-air kering baru terbalikkan. Masukkan bawang dan tomato
Ketam masak kari nenas
Bahan-Bahan:
Ketam - dipotong 2
Pati Santan dicampur air
Nenas - dipotong
Bawang merah * ditumbuk
Bawang putih * ditumbuk
Halia * ditumbuk
Serbuk Kari * ditumbuk supaya sebati dengan bawang, halia dan bawang putih yang ditumbuk
Cara membuatnya:
Masukkan santan yang di campur air ke dalam periuk, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga mendidih, masukkan ketam, nenas, garam secukup rasa. Siap.
0 comments:
Post a Comment