https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Tuesday, 22 July 2014

Azam Ramadan Su - Sambal Paru, Kebab Persian, Ketam masak kari nenas

Azam Ramadan Su episode 14.

Sambal Paru

Azam Ramadan Su  - Sambal Paru, Kebab Persian, Ketam masak kari nenas
Bahan-bahan
Cili kering * dikisar
Bawang putih * dikisar
Bawang besar * dikisar
Halia * dikisar
Paru - direbus dan dipotong nipis
Garam

Cara membuatnya
Kisarkan bahan-bahan *. Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar sehingga garing. Masukkan paru, garam secukup rasa


Kebab Persian

Azam Ramadan Su  - Sambal Paru, Kebab Persian, Ketam masak kari nenas

Bahan-bahan
Daging Kisar
Bawang - dicincang
Garam

Cara membuatnya:
Masukkan daging kisar didalam mangkuk, bawang yang dicincang gaul sebati dan garam secukup rasa.
Masukkan dalam pan dan ratakan dan letakkan minyak di atasnya. Tutupkan dan masak sehingga air-air kering baru terbalikkan. Masukkan bawang dan tomato


Ketam masak kari nenas

Azam Ramadan Su  - Sambal Paru, Kebab Persian, Ketam masak kari nenas
Bahan-Bahan:
Ketam - dipotong 2
Pati Santan dicampur air
Nenas - dipotong
Bawang merah * ditumbuk
Bawang putih  * ditumbuk
Halia  * ditumbuk
Serbuk Kari *  ditumbuk supaya sebati dengan bawang, halia dan bawang putih yang ditumbuk

Cara membuatnya:
Masukkan santan yang di campur air ke dalam periuk, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga mendidih, masukkan ketam, nenas, garam secukup rasa. Siap.


0 comments:

Post a Comment