https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Wednesday 23 July 2014

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, BEBOLA DAGING DENGAN SOS PERANG, AYAM PANGGANG DENGAN SOS ROSEMARY, JUS OREN DENGAN KIWI

BEBOLA DAGING DENGAN SOS PERANG
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, BEBOLA DAGING DENGAN SOS PERANG, AYAM PANGGANG DENGAN SOS ROSEMARY, JUS OREN DENGAN KIWI
Bahan-Bahannya:
800 g Bebola Daging...

4 sdm Minyak Jagung

3 ulas bawang putih – dicincang
3 ulas bawang merah –dicincang
3 inci batang seleri – dibuang kulit – dipotong dadu
2 helai Daun Bay
¼ sdk Herbal Tyhme
¼ sdk Herba Oregano
2 cwn Air
6 sdm Sos Cili
3 sdm Sos Tomato
1 sdk Serbuk perasa Ayam
2 sdk garam secukup rasa

 Cara membuatnya:
  1. Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, tumis bawang putih, bawang merah, seleri, kacau hingga naik bau, masukkan herba campuran, kacau hingga rata.Masukkan bancuhan sos perang.
  2. Masukkan bebola daging, kacau hingga separuh masak.
  3. Kemudian masukkan semua bahan yang lain, kacau dan biar reneh, sekiranya sos terlalu pekat, masukkan sedikit air.
  4. Akhir sekali masukkan mentega dan sedia dihidang dengan hiasan hirisan epal hijau.
TIPS: Resipi ini sesuai dihidang dengan Spaghetti dan Pasta Penne yang telah direbus.

AYAM PANGGANG DENGAN SOS ROSEMARY
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, BEBOLA DAGING DENGAN SOS PERANG, AYAM PANGGANG DENGAN SOS ROSEMARY, JUS OREN DENGAN KIWI
Bahan-Bahannya:
8 ketul Kepak Ayam yang dibersihkan
2 ulas Bawang putih – dicincang
2 ulas Bawang merah – dicincang
6 sdm Minyak Jagung
1 sdk Herba rosemary
1 sdk Lada hitam
1 sdk Serbuk perasa ayam
2 sdk Gula perang
2 sdk Serbuk Paprika
3 sdk Garam secukup rasa

 Cara membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, kemudian perap ayam selama 30 minit,
  2. Kemudian panggang hingga masak.
  3. Panaskan kuali, masukkan minyak, masukkan bahan-bahan yang dicincang dan bancuhan sos perang.
  4. Setelah siap boleh – diletakkan pada ayam panggang tadi. 

JUS OREN DENGAN KIWI

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, BEBOLA DAGING DENGAN SOS PERANG, AYAM PANGGANG DENGAN SOS ROSEMARY, JUS OREN DENGAN KIWI
Bahan-Bahannya:
3 biji Oren Sunkist – dibuang kulit.
2 biji Buah kiwi – dibuang kulit
1 sdm Gula
1 cawan Air
½ cawan Ais

Cara membuatnya:
  1. Masukkan buah oren, buah kiwi dan gula ke dalam mesin pengisar, kemudian kisar hingga halus.
  2. Setelah siap tuang di dalam gelas , kemudian masukkan ais.

0 comments:

Post a Comment