https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Thursday, 16 June 2016

Ketuk-ketuk Ramadan 2016 bersama Hafidz Roshdi

Ketuk-ketuk Ramadan 2016 bersiaran di Tesco Kota Bahru bersama Hafidz Roshdi.

Ayam Sado Nan Ado @ Ayam Masak Lemak - Hafidz Roshdi

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecik
Santan
Cili Padi - ditumbuk
Kunyit Hidup - ditumbuk
Daun Kunyit
Serai - diketuk
Asam Keping

Cara memasaknya:
Masukkan ayam, santan pekat dan air. Masukkan cili yang ditumbuk dengan kunyit hidup, serai, biarkan mendidih. Masukkan asam keping, daun kunyit dan garam secukup rasa.


Cucur Udang - Sheila Rusly

Bahan-bahan:
250gram Tepung Kek
2 sudu besar Tepung Beras
Bawang besar - dihiris
Kucai - dipotong
Karot - dipotong
Udang kering - rendam dan tumbuk
Cili - 5 biji cili merah, 5 biji cili hijau
Bawang putih
Serbuk ikan bilis
Air
Udang Segar
Garam secukup rasa

Cara memasaknya:
Masukkan tepung bancuh ke dalam mangkuk dengan air. Masukkan semua bahan dan gaul sebati.
Panaskan minyak, rendamkan senduk ke dalam minyak panas. Masukkan adunan ke dalam senduk dan udang. Masukkan senduk ke dalam minyak panas. Masakkan cucur udang sehingga masak. Angkat dan sedia dihidangkan dengan kuah kacang.




0 comments:

Post a Comment