https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Tuesday, 7 July 2015

Ketuk-ketuk Ramadan 2015 #21 Bersama selebriti undangan Sherry Alhadad

Bersiaran di Tesco Taiping, Bersama selebriti undangan Sherry Alhadad. Resepi sesuai untuk berbuka puasa, dan hari raya.


Ayam Masak Aladdin Sherry Alhadad

Bahan-bahan:
Ayam diperap dengan kunyit dan garam
Daun pandan - disimpul
Tomato - dibelah 4
Kicap Pekat
Cuka
Sos tomato
Cili merah
Bawang besar - dikisar
Bawang putih - dikisar
Cili kering - dikisar

Cara memasaknya:
Panaskan minyak, gorengkan ayam sehingga masak dengan sempurna. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak, masukkan daun pandan, bawang putih dan bawang merah yang dikisar. Masukkan cili kisar. Masukkan kicap pekat. Masukkan cuka. Masukkan sos tomato sehingga mendidih.
Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa, tomato dan cili merah.



Kerepek Seaweed Sheila Rusly

Bahan-bahan:
Kulit popia - ditutup dengan kain lembap
Seaweed
Telur
Serbuk ayam
Cheese

Cara membuatnya:
Masukkan serbuk ayam dan garam ke dalam telur dan gaul. Sapukan ke atas popia dan letakkan seaweed dan lapiskan popia.
Potong 3 segi dan gorengkan. Angkat dan toskan dengan kitchen towel. Taburkan serbuk cheese.
Sesuai untuk dibuat hidangan pembuka selera pada musim perayaan hari raya. Boleh juga dibuat untuk berniaga.




0 comments:

Post a Comment