https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Saturday, 4 July 2015

Ketuk-Ketuk Ramadan 2015 #18 Bersama selebriti undangan bersama Izzue Islam

Bersiaran di Tesco Ipoh, Bersama selebriti undangan bersama Izzue Islam.

Mi Kicap Ipoh Sheila Rusly

Bahan-bahan:
Mee Wantan / Mee Kuning - celur
Tauge - celur
Saji Sos Tiram
Saji Kicap Lemak Manis
Halia - ditumbuk halus
Bawang putih - didadu halus
Kicap pekat
Serbuk ikan bilis
Serbuk Lada putih
Minyak bijan
Bawang bawang

Cara memasaknya:
Tumiskan bawang putih, dan angkat untuk ditabur atas mee.
Masukkan halia, kicap pekat, air rebusan ayam, sos tiram, kicap manis, serbuk ikan bilis, serbuk lada putih, minyak bijan. Siap boleh dihidangkan. 

Bahan-bahan sup:
Kiub ayam
Puchuk goring
Air rebusan ayam
Bawang putih
Fish ball
Fish cake
Garam secukup rasa


Cara memasaknya:
Tumiskan bawang putih, masukkan kiub ayam. Masukkan fish ball dan fish cake, puchuk goring. Masukkan garam secukup rasa.



Kerabu Bihun Izzulicious Delicious Everdaylicious  Izzu Islam

Bahan-bahan:
Bihun - celur
Udang kering - direbus dan ditumbuk
Bawang kecil - dihiris
Pudina - dihiris halus
Daun Ketumbar - dihiris halus
Daun limau purut - dihiris halus
Limau nipis - dibelah
Cili merah  - dihiris halus
Bunga kantan - dihiris halus
Pes Tomyam

Cara memasaknya:
Masukkan udang kering ke dalam mangku, masukkan bawang, pudina, daun ketumbar, daun limau purut, bunga kantan, masukkan cili, paste tomyam. Gaul sebati. Perahkan jus limau nipis ke dalam kerabu. Garam dan gula secukup rasa. Masukkan bihun.
Senang sangat resepi tak memerlukan masa yang lama untuk memasak di dapur.

0 comments:

Post a Comment