Bersiaran di Tesco Peringgit, Melaka, Bersama selebriti undangan Johan As'ari. Resepi Masakan Berbuka Puasa Ramadhan 2015.
Ketam Portugis Sheila Rusly
Bahan-bahan:
4 ekor ketam di bersihkan
1/4 cawan minyak masak
Air perahan dari 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
Garam dan Gula secukup rasa
1/4 cawan minyak masak
Air perahan dari 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
Garam dan Gula secukup rasa
2 helai daun limau purut
Bahan-bahan kisar:
4/6 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah kecil
1 batang serai di hiris halus halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
4/6 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah kecil
1 batang serai di hiris halus halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan kisar.
- masukkan daun limau purut, air, serbuk cili, gula, kicap pekat, jus limau nipis, garam dan gula secukup rasa dan ketam tutupkan supaya ketam cepat masak. Sedia untuk dihidangkan
Asam Pedas Malakau Johan As'ari
Bahan-bahan
Ikan Tenggiri
Air asam
Bawang merah yang dihiris
Bawang putih yang dihiris
Sayur jeruk
Bahan kisar
Cili kering
Lada hitam
Kunyit Hidup
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Belacan
Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih sehingga garing dan masukkan cili kisar sehingga masak.
Masukkan air asam dan sedikit air, garam dan gula secukup rasa. Masukkan ikan dan sayur jeruk. Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment