https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Sunday, 3 August 2014

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Khairul Fahmi (APEK), Laksa Siam, Tomyam Ayam Siam

Laksa Siam

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Khairul Fahmi (APEK), Laksa Siam, Tomyam Ayam Siam
Bahan-bahannya
Ikan Kembong
Asam keping
Daun limau purut
Santan
Air rebusan ikan


Bahan-bahan kisar
Serai
Cili padi
Bawang besar
Halia
Kunyit hidup
Belacan

Bahan-bahan hidangan dan hiasan
Laksa
Timun
Tauge
Pucuk Gajus
Cili yang ditumbuk dan dicampur garam, gula dan cuka
Kacang panjang
Kubis

Cara membuatnya:
Ikan kembong direbus dengan air dan asam keeping. Asingkan isi dan tulangnya dan kisar dengan sedikit santan.

Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar, masukkan air rebusan ikan, ikan kisar. Masukkan air tulang yang dikisar yang telah ditapis. Masukkan daun limau purut, asam keping, garam dan gula secukup rasa.


Tomyam Ayam Siam

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Khairul Fahmi (APEK), Laksa Siam, Tomyam Ayam Siam
Bahan-bahan
Ayam
Bawang putih - dicincang
Bawang besar - dihiris
Cili padi
Serai
Daun Limau purut
Paste Tomyam
Lobak
Cendawan
Tomato
Bunga Kubis
Jus Limau

Cara membuatnya
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih yang dicincang, masukkan tomyam paste, air, ayam, bawangbesar, cili padi, daun limau parut, serai sehingga mendidih. Masukkan gula dan garam secukup rasa, masukkan sayur-sayuran. Bila dah masak tutupkan api dan perahkan jus limau.






1 comment: