https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Friday 11 July 2014

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri - Salad Kentang, Salmon Panggang Sos Mentega, Salad Buah-Buahan

SALAD KENTANG 

Tumis-tumis Ramadhan Chef Sabri
Bahan-Bahan:
Kentang direbus – dipotong dadu
Bawang Putih – dicincang
Bawang merah – dicincang Halus
Mayonis
Daun parsley – dicincang halus...

Daun bawang - dihiris
Sedikit air limau nipis
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk , kemudian gaul hingga rata.


Tips:
Bagi mengelakkan kentang cepat Lebam masukkan dalam air dan masukkan sedikit garam
Sekiranya ingin membuat persediaan awal bawang / bawang putih yang dikisar masukkan minyak jagung supaya tidak beku.
Jangan buat salad kentang awal-awal kerana cepat lemau

Mayonis

Bahan-bahan:
1 biji kuning telur
1 cawan minyak jagung
Sedikit pes biji sawi

Cara membuatnya
Pukul kuning telur dengan pes biji sawi dan pelan-pelan masukkan minyak jagung sedikit-sedikit sampai pekat. Masukkan sedikit air suam bila dah pekat. Perahkan jus limau nipis.


SALMON PANGGANG SOS MENTEGA

Penyediaan : 8 orang
Masa penyediaan : 20 minit
 
Tumis-tumis Ramadhan Chef Sabri
Bahan-Bahan:
8x 160g Isi Ikan Salmon – dipotong fillet
4 sm Tepung gandum
6 sm Minyak jagung
250g Mentega tanpa garam ( Unsalted butter )
2 ulas Bawang putih – dicincang
3 ulas Bawang merah – dicincang
1 sk Halia – dicincang
2 sm Daun Parsley dicincang
2 sk Lada hitam – dikisar ( black pepper crusted )
2 biji Perahan air lemon
1 helai Daun Bay
1 biji Tomato dibuang biji – dipotong brunoise
2sk Lada hitam – dicincang
1 sk Garam
2 sk Gula
Cara membuatnya:
  1. Basuh isi ikan dengan bersih, kemudian perap dengan sedikit air lemon, garam, lada hitam, sedikit minyak dan biar selama 5 minit.
  2. Panaskan kuali leper (Frying Pan) dan masuk minyak jagung, Salut isi ikan dengan tepung gandum kemudian goreng selama 3 minit hingga warna bertukar menjadi kuning keemasan (Golden brown) dan angkat dari kuali.
  3. Untuk membuat sos dengan kuali yang sama, tambah sedikit minyak jagung, masukkan bawang putih, halia, bawang merah, bay leaf, lada hitam dan kacau hingga naik bau.
  4. Masukkan mentega,tomato, perahan air lemon dan kacau selama 2 minit dan biarkan sos mereneh sebentar.
  5. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, siap untuk dihidang. Letak isi ikan yang telah digoreng di atas pinggan dan tuang sos di atas pemukaan isi ikan.
  6. Hias dengan daun ketumbar dan cili merah.
SALAD BUAH-BUAHAN

Tumis-tumis Ramadhan Chef Sabri
Bahan-Bahan:
1/2biji Buah Tembikai Batu (Rock Melon)
1 biji Buah Epal
1 biji Buah Mangga
1biji Buah Oren
1biji Buah Delima
Cara:
1. Potong semua buah berbentuk dadu kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
2. Kemudian gaul hingga rata.

0 comments:

Post a Comment