SUP CENDAWAN BERKRIM
Bahan-Bahan:
Cendawan Shitake
Cendawan tiram ( Oyster Mushroom )
Bawang besar – dipotong dadu
Bawang putih
Seleri
Air
1 cwn krim masakan/susu sejat penuh krim
Minyak zaitun
Garam
Sedikit serbuk perasa
Bahan-bahan dikisar:
Cendawan Shitake
Cendawan tiram ( Oyster Mushroom )
Bawang putih
Bawang merah
Seleri
Cara Membuatnya:
- Panaskan periuk, masukkan minyak zaitun dan tumis bahan-bahan yang dikisar dan kacau.
- Masukkan krim, sedikit air dalam periuk dan biarkan mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dari dapur kemudian biarkan sejuk, setelah sejuk masuk dalam mesin pengisar (blender) dan kisar hingga halus.
- Hidang dan hias dengan daun parsley yang telah dicincang halus.
Tips;
Sekiranya ingin cendawan tahan lama bungkus di dalam surat khabar atau plastic yang kalis air sebelum dimasuk dalam peti sejuk.
SPAGHETTI AGLIO OLIO
Bahan-Bahan:
Spaghetti – direbus
Bawang putih – dicincang
Bawang merah – dicincang
Udang – dibuang kulit
Kepah
Sotong – dipotong bulat
Cili padi - dihiris
½ sdk lada hitam
1sdk cili kering - dicincang
6 sdm minyak zaitun
1 sdk serbuk perasa ayam
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
- Panaskan kuali masukkan minyak zaitun ,bawang putih, bawang merah, cili padi, kacau hingga naik bau.
- Kemudian masukkan udang,sotong, kepah, serbuk cili, serbuk campuran itali dan kacau.
- Masukkan spaghetti, serbuk perasa, garam, serbuk perasa dan lada hitam yang telah dikisar dan kacau rata.
- Siap dan taburkan keju Parmesan dan serbuk cili.
Cara mencelur spaghetti, panaskan air biarkan mendidih, masukkan garam kemudian masukkan spaghetti sehingga color andante tengah-tengah warna putih. Angkat dan masukkan dalam ais supaya tidak terlebih masak.
Jus Anggur Dengan Buah Naga
Bahan-Bahan:
Buah Anggur hitam
Buah anggur Hijau
Buah Naga -dipotong kecil
Ais
Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua buahan ke dalam blender.
2. Siap dan tuangkan ke dalam gelas.
3. Hiaskan dengan hirisan buah oren.
0 comments:
Post a Comment