Nasi Lemon ini berasal dari Perancis sesuai dimakan dengan Ayam masak Madu. 
NASI LEMON
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit
Bahan-Bahan:
3 Cawan Beras Basmathi
4 cawan air
50g Mentega...
2 inci Kulit Kayu Manis
 3 biji Bunga Lawang
 2 biji Buah Pelaga
 1 biji Lemon – dihiris benar-benar nipis
 1 sudu kecil Serbuk Jintan Manis
 1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
 1 sudu kecil Serbuk Perasa 
 1 sudu makan Garam secukup rasa
 Daun Bayleaf
 Serai
 Halia
 Kismis
 Cara membuatnya: 
- Panaskan periuk, masukkan mentega. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dihiris bawang putih, halia, lemon, dan bawang merah untuk menumis.
- Dalam masa yang sama, panaskan air dalam periuk terlebih dahulu. Masukkan serai, 3 serangkai (Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang dan Buah Pelaga ke dalam periuk yang berisi air. Biarkan terlebih dahulu.
- Kemudian di bekas yang berlainan, masukkan beras yang sudah direndam selama 10 minit, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk perasa, garam, gula perang, dan kacau hingga rata.
- Masukkan beras yang sudah digaul ke dalam periuk yang berisi air. Kacau sama rata. Masukkan Bayleaf untuk menambah aroma.
- Akhir sekali masukkan bahan-bahan yang sudah di tumis ke dalam periuk yang berisi beras tadi.
- Tanak nasi hingga kering. Setelah siap , hias dengan bawang goreng. Taburkan kismis.
- Siap dihidang.
AYAM MASAK MADU
 Penyediaan : 4 orang
 Masa : 30 minit
Bahan-Bahan:
 800g Ayam – dipotong saiz 1 inci
 3 sudu makan Minyak Jagung
 2 ulas Bawang Putih – dicincang
 5g Halia – dipotong mayang
 2 ulas Bawang Merah
 1 inci Kulit Kayu Manis
 2 biji Buah Pelaga
 2 kuntum Bunga Lawang
 2 sudu makan Madu Lebah
 2 sudu makan Pes Cili
 4 sudu makan Sos Cili
 2 sudu makan Sos Tomato
 2 sudu makan Kicap Manis
 1 ulas Bawang Besar – dipotong dadu
 ½ sudu kecil Serbuk Perasa
 1 sudu kecil garam secukup rasa
 Sedikit Air
 Daun pandan
 Cara membuatnya: 
- Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, bawang putih, bawang merah, halia, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, dan daun pandan, tumis hingga naik bau.
- Masukkan pes cili kemudian kacau hingga pecah minyak, masukan ayam, kacau hingga separuh masak.
- Kemudian masukkan kicap manis, sedikit gula, garam, madu lebah, dan serbuk perasa. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan sos cili, dan sos tomato. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan sedikit air limau nipis untuk masakan tahan lama.
- Sedia untuk di hidang.
JUS EPAL PEGAGA LIMAU KASTURI
Bahan-Bahan:
4 biji Epal Hijau
1 sudu makan Gula Perang
20g Pegaga
2 biji Limau Kasturi – dibuang biji
1 cawan Air
Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mesin pengisar , kemudian kisar hingga halus, siap tuang dalam gelas dan masukkan ais batu.
4 biji Epal Hijau
1 sudu makan Gula Perang
20g Pegaga
2 biji Limau Kasturi – dibuang biji
1 cawan Air
Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mesin pengisar , kemudian kisar hingga halus, siap tuang dalam gelas dan masukkan ais batu.



 











 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0 comments:
Post a Comment