https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Saturday 19 July 2014

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri - Nasi Lemon, Ayam Masak Madu, Jus Epal Pegaga Limau Kasturi

Nasi Lemon ini berasal dari Perancis sesuai dimakan dengan Ayam masak Madu. 

NASI LEMON
Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit

Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri - Nasi Lemon, Ayam Masak Madu, Jus Epal Pegaga Limau Kasturi
Bahan-Bahan:
3 Cawan Beras Basmathi
4 cawan air
50g Mentega...

2 inci Kulit Kayu Manis

3 biji Bunga Lawang
2 biji Buah Pelaga
1 biji Lemon – dihiris benar-benar nipis
1 sudu kecil Serbuk Jintan Manis
1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
1 sudu kecil Serbuk Perasa
1 sudu makan Garam secukup rasa
Daun Bayleaf
Serai
Halia
Kismis
 
 Cara membuatnya: 
  1. Panaskan periuk, masukkan mentega. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dihiris bawang putih, halia, lemon, dan bawang merah untuk menumis.
  2. Dalam masa yang sama, panaskan air dalam periuk terlebih dahulu. Masukkan serai, 3 serangkai (Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang dan Buah Pelaga ke dalam periuk yang berisi air. Biarkan terlebih dahulu.
  3. Kemudian di bekas yang berlainan, masukkan beras yang sudah direndam selama 10 minit, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk perasa, garam, gula perang, dan kacau hingga rata.
  4. Masukkan beras yang sudah digaul ke dalam periuk yang berisi air. Kacau sama rata. Masukkan Bayleaf untuk menambah aroma.
  5. Akhir sekali masukkan bahan-bahan yang sudah di tumis ke dalam periuk yang berisi beras tadi.
  6. Tanak nasi hingga kering. Setelah siap , hias dengan bawang goreng. Taburkan kismis.
  7. Siap dihidang.


AYAM MASAK MADU
Penyediaan : 4 orang
Masa : 30 minit
 
Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri - Nasi Lemon, Ayam Masak Madu, Jus Epal Pegaga Limau Kasturi
Bahan-Bahan:
800g Ayam – dipotong saiz 1 inci
3 sudu makan Minyak Jagung
2 ulas Bawang Putih – dicincang
5g Halia – dipotong mayang
2 ulas Bawang Merah
1 inci Kulit Kayu Manis
2 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Lawang
2 sudu makan Madu Lebah
2 sudu makan Pes Cili
4 sudu makan Sos Cili
2 sudu makan Sos Tomato
2 sudu makan Kicap Manis
1 ulas Bawang Besar – dipotong dadu
½ sudu kecil Serbuk Perasa
1 sudu kecil garam secukup rasa
Sedikit Air
Daun pandan
 
 Cara membuatnya: 
  1. Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, bawang putih, bawang merah, halia, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, dan daun pandan, tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan pes cili kemudian kacau hingga pecah minyak, masukan ayam, kacau hingga separuh masak.
  3. Kemudian masukkan kicap manis, sedikit gula, garam, madu lebah, dan serbuk perasa. Kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan sos cili, dan sos tomato. Kacau sehingga sebati.
  5. Masukkan sedikit air limau nipis untuk masakan tahan lama.
  6. Sedia untuk di hidang.
 
JUS EPAL PEGAGA LIMAU KASTURI
 
Bahan-Bahan:
4 biji Epal Hijau
1 sudu makan Gula Perang
20g Pegaga
2 biji Limau Kasturi – dibuang biji
1 cawan Air

Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mesin pengisar , kemudian kisar hingga halus, siap tuang dalam gelas dan masukkan ais batu.

0 comments:

Post a Comment