https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Monday, 7 July 2014

Resepi Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Rebecca - Siakap Tiga Rasa Rebecca, Nasi Hujan Panas & Ayam Limau Purut

Bersiaran di Tesco Tebrau bersama Rebecca.

Siakap Tiga Rasa Rebecca


Bahan-bahan
1 ekor Ikan Siakap digaul dengan serbuk kunyit dan garam
5 biji Lada Merah * dikisar
5 biji Lada kecil * dikisar
5  ulas Bawang merah * dikisar
3 ulas Bawang putih * dikisar
Nenas dipotong kecil
Lobak Merah dipotong kecil
Sos Tiram
Sos Cili

Cara membuatnya:
  1. Ikan digoreng garing.
  2. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing / pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit air, tambahkan sos tiram, sos tomato, lobak merah, gula, garam secukup rasa sehingga pekat dan masukkan nenas.
  4. Hidangkan bersama ikan siakap yang digoreng tadi.

Nasi Hujan Panas &  Ayam Limau Purut


Ayam Limau Purut

Bahan-bahan
Ayam kampong dikerat 8 digaul dengan garam dan serbuk kunyit
Bunga kantan * dikisar
Daun limau purut dibuang uratnya * dikisar
Serai * dikisar
10 tangkai Cili kering * dikisar
Bawang besar * dikisar
Serbuk ayam

Cara membuatnya
Masukkan bawang, Bunga kantan, Daun limau purut, Serai, Cili kering kisar. Masukkan dalam mangkuk ayam dan gaulkan sebati bersama stok ayam. Ayam yang diperap tadi digoreng.

Nasi Hujan Panas

Bahan-bahan
Beras basmathi
daun Pandan
Bunga lawang, kayu manis, cengkih dan buah pelaga
1 labu Bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia
2 kiub ayam
3 pewarna - hijau, merah, oren
Susu Cair Saji
Marjerin Adela

Cara membuatnya:
  1. Panaskan sedikit minyak. masukkan marjerin dan masukkan Bunga lawang, kayu manis, cengkih dan buah pelaga, bawang besar, bawang putih , daun pandan, kiub ayam.
  2. Masukkan beras ke dalam rice cooker dan bahan tumisan, masukkan susu cair, air. Masak seperti nasi biasa, setelah masak titikkan pewarna tadi.


Salsa

Bahan-bahan
Tomato
Bawang besar didadu
Jus Limau
Daun ketumbar
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
Semua bahan-bahan dicampurkan. Siap.

 



0 comments:

Post a Comment