Azam Ramadhan Su episode 8, menyiarkan resepi berikut
Puding Caramel Peach
Bahan-bahan
1 mangkuk gula untuk caramel
1 mangkuk gula untuk puding
12 biji telur
1 mangkuk susu cair
1 mangkuk air sama mangkuk dengan susu cair
Esen Vanilla
Pewarna kuning
Hiasan buah peach dipotong dan ceri
1 jug air untuk mengukus
Cara membuatnya:
- Cairkan gula untuk caramel. Masukkan dalam caramel.
- Panaskan pengukus.
- Pecahkan telur ke dalam mixer dan putarkan sehingga sebati. Masukkan gula, susu cair dan air, esen vanilla dan pewarna kuning. Tuangkan ke dalam Loyang caramel tadi dan kukus.
- Setelah masak hiaskan dengan buah peach dan ceri. Sejukkan di dalam peti sejuk.
Kek Coklat
1 tin marjerin
2 cawan gula
4 cawan tepung kek
6 biji Telur
1 sudu kecil Esen ros
1 sudu kecil Esen vanilla
Coklat masakan
Air
Strawberi untuk hiasan
Cara membuatnya:
-
Cairkan coklat dengan sedikit air
- Pukul telur sampai kembang.
- Masukkan gula dan marjerin di dalam mangkuk. Pukul sampai sebati dengan mixer. Masukkan telur yang telah dipukul kembang. Mixer sehingga sebati.
- Masukkan tepung, esen vanilla dan esen ros. Masukkan coklat yang telah dicairkan kacau sehingga sebati. Masukkan ke dalam Loyang dan ratakan dan bakar.
- Hiaskan dengan lebihan coklat dan strawberi.
0 comments:
Post a Comment