https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Sunday, 6 July 2014

Menu Berbuka dan Bersahur - Ikan Salmon Grill dengan Salad Sayuran, Sup Ayam, Sambal Udang Petai

Azam Ramadhan Su episode 7 memaparkan resepi mudah berikut.

Ikan Salmon Grill dengan Salad Sayuran
 

 

Bahan-bahan
Ikan Salmon
Sos Tiram
Garam
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Perasa

Cara membuatnya:
Ikan salmon digaul dengan Sos tiram, garam dan serbuk lada hitam dan digrill.

Salad Sayuran
Lobak Merah – Dihiris bulat
Broccoli – dipotong kecil
Kobis bunga – dipotong kecil
Gajus
Daun Salad - dipotong
Cerry tomato – dibelah dua

Cara Membuatnya:
Sayuran lobak, broccoli, kobis bunga digaul dengan sedikit garam, lada hitam dan serbuk perasa kemudian dikukus selama 15 minit.

Setelah siap kukus campurkan sayuran yang telah dikukus dengan tomato, salad dan gajus. Masukkan sos salad seperti thousand island.

 
Sambal Udang Petai
 
 
Bahan-bahan
Udang - Udang dibuang kepala dan dibelah belakang
Petai – dibuang kulitnya potong 2
Bawang Holland dihiris
2 ulas Bawang Putih
Cili Merah
Garam

Cara membuatnya: 
Cili Merah dipotong dan ditumbuk bersama bawang putih. Panaskan Minyak dan tumiskan cili merah. Masukkan udang, bawang Holland dan petai dan masukkan garam secukup rasa. Siap



Sup Ayam - resepi akan diupdate tak lama lagi.

 

 

0 comments:

Post a Comment