https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Monday 7 July 2014

Menu Berbuka dan Bersahur - Murtabak Mee Segera, Kerabu Sotong, Kari Ikan Bawal

Azam Ramadhan Su episode 9 memaparkan resepi berikut. Cubalah resepi mudah yang disediakan oleh anak Su dan jugak pembantu pejabat Su.


Murtabak mee segera
Bahan-bahan
2 keping Mee segera
1 biji Bawang Holland dihiris halus / potong dadu
2 ulas Bawang putih dihiris halus
Daging kisar
Telur
Serbuk kari
Garam
Daun sup - dipotong
Daun bawang - dipotong

Cara membuatnya: 
  1. Panaskan air dan rebus mee segera
  2. Tumiskan bawang Holland dan bawang putih sehingga gairng, masukkan daging kisar dan serbuk kari. Masukkan garam secukup rasa dan masukkan mee segera yang telah ditoskan. Masukkan daun bawang dan daun sup.
  3. Pecahkan telur dan pukul sebati. Masukkan mee tadi.
  4. Panaskan kuali leper dengan sedikit minyak dan masak mee segera yang telah dicampur dengan telur tadi.


Kerabu Sotong
Bahan-bahan
Sotong
Bunga kantan – dihiris halus-halus
Daun limau purut – dihiris halus-halus
Bawang Holland potong 2 dan mayang halus-halus
Cili padi – dihiris halus-halus
Serai – dihiris halus-halus
Limau nipis – diambil jusnya
Cili merah – dihiris halus-halus
Garam dan gula
Cara membuatnya:
  1. Didihkan air untuk merebus sotong.
  2. Siang sotong dan potong dan masak di dalam air yang mendidih dan toskan.
  3. Masukkan bawang yang telah dihiris halus, serai, cili merah, cili api, limau purut, bunga kantan, sotong yang telah ditoskan dan garam gula secukup rasa.
  4. Perahkan jus limau purut.

Kari Ikan bawal
Bahan-bahan
Ketumbar
Bendi – dipotong 2
Tomato – dipotong 4
Bawang merah
Bawang putih
Daun kari
Serbuk kari ikan – dibancuh dengan sedikit air
Garam
Air
Santan
Ikan bawal
Air asam jawa
Minyak untuk menumis


Cara membuatnya
  1. Kisar bawang merah dan bawang putih dengan sedikit air.
  2. Ikan bawal di potong dua dan selarkan.
  3. Panaskan minyak, dan tumiskan daun kari dan ketumbar, masukkan bahan kisar dan tumiskan. Masukkan rempah kari ikan.
  4. Masukkan air sedikit dan santan pekat. Masukkan air asam asam jawa. Masukkan garam secukup rasa dan ikan, masukkan bendi dan akhir sekali baru masukkan tomato. Siap.

 




 


0 comments:

Post a Comment