https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Sunday, 6 July 2014

Menu Berbuka dan Bersahur - Nasi mentega dan ikan goring kicap, Spaghetti Seafood Aglio-Olio, Mee Kari

Azam Ramadhan Su episode 6 memaparkan resepi seperti berikut. Mudah disediakan tanpa modal yang banyak.


Nasi mentega dan ikan goring kicap (4 orang makan)
 
Nasi mentega
 
 
Bahan-bahan
2 Pot Beras
Mentega
Kacang Peas

Cara Membuatnya:
Beras ditanak seperti biasa, setelah masak gaulkan mentega dan taburkan kacang peas. Siap

 
Ikan goring kicap

Menu Berbuka dan Bersahur - Nasi mentega dan ikan goring kicap, Spaghetti Seafood Aglio-Olio, Mee Kari

Bahan-bahan
Ikan Kembung
Asam Jawa
Serbuk kunyit
Kicap
Garam

Hiasan
Bawang Holland dipotong dadu
Cili besar dihiris

Cara Membuatnya:
Ikan kembung dikelar digaul dengan kunyit garam, asam jawa dan kicap, dan goring ikan, dan taburkan bawang Holland dan cili ke atas ikan yang digoreng.

 
Spaghetti Seafood Aglio-Olio

Menu Berbuka dan Bersahur - Nasi mentega dan ikan goring kicap, Spaghetti Seafood Aglio-Olio, Mee Kari

Bahan-bahan
Spaghetti - Rebuskan spaghetti dengan sedikit miyak sehingga masak dan tapis
Halia
Seafood – udang, sotong dll
Minyak Masak / minyak zaitun
Daun parsley
Lada hitam
Garam

Cara membuatnya
Panaskan minyak. Hiris halia dan tumiskan. Masukkan udang dan seafood
Masukkan spaghetti ke dalam bahan tumis, Masukkan daun parsley, lada hitam dan garam secukup rasa.

 
Mee Kari
 
Menu Berbuka dan Bersahur - Nasi mentega dan ikan goring kicap, Spaghetti Seafood Aglio-Olio, Mee Kari
 
Bahan-bahan
Bawang putih, halia dan bawang merah dikisar
Daun kari
Serbuk kari dibancuh dengan sedikit air
Isi Ayam
Santan
Kentang
Fish Ball, Fish Cake, dan Tauhu goreng dipotong
Kerang direbus dan diambil isinyaMee Kuning – dicelur

Hiasan
Cili Merah dihiris
2 biji Telur rebus dibelah dua / 4
Tauge – dicelur
Bawang goreng
Daun sup dihiris

Cara membuatnya
Panaskan minyak, masukkan bahan yang dikisar, masukkan daun kari sehingga garing, masukkan pes kari. Masukkan isi ayam, ubi kentang dan santan. Masak sehingga sedikit pekat dan masukkan Fish Ball, Fish Cake, Tauhu, Isi kerang dan garam secukup rasa.

 

 

0 comments:

Post a Comment