Azam Ramadhan Su episode 6 memaparkan resepi seperti berikut. Mudah disediakan tanpa modal yang banyak.
Nasi mentega dan ikan goring kicap (4 orang makan)
Nasi mentega
2 Pot Beras
Mentega
Kacang Peas
Cara Membuatnya:
Beras ditanak seperti biasa, setelah masak gaulkan mentega dan taburkan kacang
peas. Siap
Bahan-bahan
Ikan Kembung
Asam JawaSerbuk kunyit
Kicap
Garam
Hiasan
Bawang Holland dipotong daduCili besar dihiris
Cara Membuatnya:
Ikan kembung dikelar digaul dengan kunyit garam, asam jawa dan kicap, dan
goring ikan, dan taburkan bawang Holland dan cili ke atas ikan yang digoreng.
Bahan-bahan
Spaghetti - Rebuskan spaghetti dengan sedikit miyak sehingga masak dan tapis
Halia
Seafood – udang, sotong dll
Minyak Masak / minyak zaitun
Daun parsley
Lada hitam
Garam
Cara membuatnya
Panaskan minyak. Hiris halia dan tumiskan. Masukkan udang dan seafoodMasukkan spaghetti ke dalam bahan tumis, Masukkan daun parsley, lada hitam dan garam secukup rasa.
Mee Kari
Bahan-bahan
Bawang putih, halia dan bawang merah dikisarDaun kari
Serbuk kari dibancuh dengan sedikit air
Isi Ayam
Santan
Kentang
Fish Ball, Fish Cake, dan Tauhu goreng dipotong
Kerang direbus dan diambil isinyaMee Kuning – dicelur
Hiasan
Cili Merah dihiris2 biji Telur rebus dibelah dua / 4
Tauge – dicelur
Bawang goreng
Daun sup dihiris
Cara membuatnya
Panaskan minyak, masukkan bahan yang dikisar, masukkan daun kari sehingga
garing, masukkan pes kari. Masukkan isi ayam, ubi kentang dan santan. Masak
sehingga sedikit pekat dan masukkan Fish Ball, Fish Cake, Tauhu, Isi kerang dan
garam secukup rasa.
0 comments:
Post a Comment