Azam Ramadhan Su episode 5 memaparkan resepi Asam Pedas Ikan Jenahak, Sup cendawan bebola ikan dan Sambal ikan keli. Sangat mudah dan senang.
Asam Pedas Ikan Jenahak
Bahan-Bahan
Cili kering * digiling hingga lumutBawang putih * digiling hingga lumut
Sedikit asam bersama sedikit air
Bunga kantan dibelah dua
Belacan
Daun kesum
Lada hitam ditumbuk sehingga lumat
Garam
Ikan jenahak
Panaskan minyak, tumiskan cili yang digiling bersama bawang putih tadi sehingga
pecah minyak masukkan air asam jawa.
Masukkan lada hitam, masukkan belacan yang telah dibakar, bunga kantan, daun
kesum, garam dan sedikit air dan masukkan ikan jenahak. Sedia untuk dihidangkanLobak dihiris bulat
Cendawan
Bawang holland hiriskan
Bawang putih hiriskan / cincang
Air
Kentang dibelah 4
Garam
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan bawang yang telah dihiris.
Masukkan sedikit air dan kacau sehinga mendidih, masukkan lobak, kentang dan
cendawan. Taburkan sedikit garam
Ikan tenggiri yang telah direbus dan dibuang tulangnya ditumbuk
Daun sup dikisarBawang Holland
Lobak Merah dikisar
Garam
Tepung ubi, tepung jagung
Lada Sulah ditumbuk dan campurkan ke dalam ikan
Minyak masak
Air
Ikan tenggiri yang telah direbus dan dibuang tulangnya ditumbuk, masukkan
lada sulah, lobak yang dikisar, daun bawang yang dikisar, masukkan tepung ubi
dan tepung jagung, garam dan sedikit minyak. Masukkan sedikit air dan gaul rata
dan kepalkan bulat-bulat dan rebus. Sedia dihidangkan bersama sup cendawan yang di buat tadi.
Ikan keli dilumur dengan tepung gandum untuk membersihkan lendernya dan dibasuh kemudian lumurkan kunyit dengan garam. Panaskan minyak, gorengkan ikan keli
Cili merah 300 gram dipotong kecil *
2 ulas Bawang putih potong 2 * dikisar dengan sedikat airBawang Holland dihiris
Limau Nipis
Gula
Garam
Panaskan minyak, masukkan cili
kisar tumis sampai masak, masukkan gula, garam, masukkan bawang Holland yang
dihiris dan masukkan ikan keli. Masukkan dalam pinggan, perahkan limau nipis
dan sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment