https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Saturday 5 July 2014

Menu Berbuka dan Bersahur - Asam Pedas Ikan Jenahak, Sup cendawan bebola ikan dan Sambal ikan keli

Azam Ramadhan Su episode 5 memaparkan resepi Asam Pedas Ikan Jenahak, Sup cendawan bebola ikan dan Sambal ikan keli. Sangat mudah dan senang.

Asam Pedas Ikan Jenahak
 
Bahan-Bahan
Cili kering * digiling hingga lumut
Bawang putih * digiling hingga lumut
Sedikit asam bersama sedikit air
Bunga kantan dibelah dua
Belacan
Daun kesum
Lada hitam ditumbuk sehingga lumat
Garam
Ikan jenahak

 
Cara membuatnya:
Panaskan minyak, tumiskan cili yang digiling bersama bawang putih tadi sehingga pecah minyak masukkan air asam jawa.
Masukkan lada hitam, masukkan belacan yang telah dibakar, bunga kantan, daun kesum, garam dan sedikit air dan masukkan ikan jenahak. Sedia untuk dihidangkan

 
Sup cendawan bebola ikan

Lobak dihiris bulat
Cendawan
Bawang holland hiriskan
Bawang putih hiriskan / cincang
Air
Kentang dibelah 4
Garam

Cara Membuatnya:
Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan bawang yang telah dihiris. Masukkan sedikit air dan kacau sehinga mendidih, masukkan lobak, kentang dan cendawan. Taburkan sedikit garam

 
Bahan untuk membuat bebola ikan

Ikan tenggiri yang telah direbus dan dibuang tulangnya ditumbuk
Daun sup dikisar
Bawang Holland
Lobak Merah dikisar
Garam
Tepung ubi, tepung jagung
Lada Sulah ditumbuk dan campurkan ke dalam ikan
Minyak masak
Air

Ikan tenggiri yang telah direbus dan dibuang tulangnya ditumbuk, masukkan lada sulah, lobak yang dikisar, daun bawang yang dikisar, masukkan tepung ubi dan tepung jagung, garam dan sedikit minyak. Masukkan sedikit air dan gaul rata dan kepalkan bulat-bulat dan rebus. Sedia dihidangkan bersama sup cendawan yang di buat tadi.

 
Sambal ikan keli
Ikan keli dilumur dengan tepung gandum untuk membersihkan lendernya dan dibasuh kemudian lumurkan kunyit dengan garam. Panaskan minyak, gorengkan ikan keli

Cili merah 300 gram dipotong kecil *
2 ulas Bawang putih potong 2 * dikisar dengan sedikat air
Bawang Holland dihiris
Limau Nipis
Gula
Garam

Panaskan minyak, masukkan cili kisar tumis sampai masak, masukkan gula, garam, masukkan bawang Holland yang dihiris dan masukkan ikan keli. Masukkan dalam pinggan, perahkan limau nipis dan sedia untuk dihidangkan.

 


0 comments:

Post a Comment