Resepi Menu Berbuka dan bersahur ini di ambil dari Azam Ramadhan Su episode 4. Mudah dan senang resepi yang dibuat oleh Wati dan Su. Resepi di bawah ini boleh dijadikan menu juadah berbuka, bersahur dan beraya nanti.
Ayam goreng berempah Mudah
Ayam goreng berempah yang sedang digoreng
Kunyit – dipotong *
Halia – dipotong *
Serai – dipotong *
Bawang merah – dipotong *
Bawang putih – dipotong *
Ketumbar – ditumbuk
Garam
Kepingan cili
Daun kunyit dihiris halus
Daun limau purut dihiris halus
1 ekor ayam
Masukkan ayam ke dalam mangkuk, bahan kisar, masukkan ketumbar, kepingan
cili, daun kunyit, daun limau dan garam, gaulkan semua bahan bersama ayam tadi
dan gaulkan
Panaskan minyak dan goring ayam sehingga masak. Sedia dihidangkan bersama
nasi putih panas.
Ayam
kukus halia
Bahan-Bahan
3 batang Serai diketuk
Bawang besar hiris / potong bulat
Halia dihirisBawang putih dihiris
Lobak merah dihiriskan panjang-panjang
Garam
Daun bawang dipotong
Hiasan
Daun saladCili merah dan Cili hijau untuk mendapatkan potongan yang cantik potong 4 pangkal cili dan rendamkan dengan air garam
Cara membuatnya:
Ayam dikelarkan dan dilumurkan dengan garam dan boleh
dikukuskan. Masukkan dalam Loyang atau mangkuk tahan panas dan masukkan semua bahan yang dihiris ke atas
ayam. Tetapkan masa untuk mengukus selama 30 minit. Setelah siap hidangkan dan dihiaskan bersama bahan hiasan.
0 comments:
Post a Comment