https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Wednesday, 9 July 2014

Ketuk-ketuk Ramadan bersama Sharifah Sakinah - Kerabu Tomato, Gulai Tempoyak Ikan Patin

Bersiaran di Tesco Semenyih. Sheila Rusly menjejak Sharifah Sakinah yang berada di rumah kakaknya Sharifah Shahirah, untuk mengajak pelakon muda ini menyajikan sajian orang Pahang, Patin masak tempoyak.

Kerabu Tomato

Bahan-bahan
Suhun
Tomato - dipotong
Limau Nipis
Napla
Bawang besar - dihiris
Timun jepun - dipotong
Cili Merah * ditumbuk
Cili Padi * ditumbuk
Belacan * ditumbuk
Daging

Cara membuatnya
Tuangkan sedikit minyak saji, tumiskan bahan * dan masukkan gula dan garam sedikit. Masukkan napla.

Masukkan bahan tumisan dalam mangkuk, masukkan daging, bawang dan perahkan jus limau. Biarkan mesra, masukkan tomato, timun dan suhun. Siap


Gulai Tempoyak Ikan Patin

Bahan-bahan
Ikan Patin
Daun Kesum
Cili Padi * ditumbuk
Kunyit Hidup * ditumbuk
Tempoyak
Asam keping
Bendi
Timun Tua

Cara membuatnya:
Ikan Patin di gaulkan dengan bahan *. Masukkan dalam kuali / periuk ikan patin tadi dan masukkan air. Masukkan tempoyak. Masukkan asam keeping tunggu mendidih. Masukkan timun tua, daun kesom. Masukkan garam dan gula secukup rasa.


2 comments:

  1. fuh..mencabar iman sungguh ..kecap air liur

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan ramadhan ni mmg mudah terliur bila perut lapar dan tekak dahaga. ada resepi ni boleh cuba masak untuk berbuka dan bersahur. bahan2 pun mudah didapati di tesco / mana2 pasaraya dan pasar segar

      Delete