Bersiaran di Tesco Extra Bandar Baru Bukit Puchong. Sebelum ni Almy Nadia telah dua kali menjadi tetamu undangan dalam Ketuk-ketuk Ramadan.
Kerabu Petai Jeruk
Ikan bilis
Petai jeruk
15 biji cili padi * ditumbuk
Bawang merah dihiris halus
Udang kering
Cara membuatnya:
Panaskan minyak, untuk menggoreng ikan bilis sehingga ranggup. Angkat dan toskan. Goreng udang kering pula. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan cili padi, bawang hiris, jus perahan limau, garam dan gula secukup rasa, jeruk petai, gaul sebati.
Laksa Penang
Bahan-bahan
Laksa
Bunga Kantan
Ikan kembung + ikan sardine
Cili kisar
Asam keping
Daun kesum
Bahan-bahan kisar:
Bawang merah * dikisar
Belacan * dikisar
Ikan Masin Talang * dikisar
Serai * dikisar
Halia * dikisar
Bahan-bahan hiasan
Timun
Salad
Bawang
Cili merah
Pudina
Nenas
Otak Udang
Cara membuatnya:
Ikan Kembung dan Ikan Sardin direbus dan asingkan isi dan tulangnya di kisar.
Masukkan air rebusan ikan dan air tulang yang dikisar tadi di dalam periuk, masukkan bahan-bahan kisar, daun kesum, bunga kantan, asam keping, cili kisar.
Isi ikan tadi diracik-racik dengan tangan. Masukkan dalam periuk tadi.
0 comments:
Post a Comment