https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Friday, 25 July 2014

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Almy Nadia, Tesco Extra Bandar Baru Bukit Puchong, Kerabu Petai Jeruk, Laksa Penang

Bersiaran di Tesco Extra Bandar Baru Bukit Puchong. Sebelum ni Almy Nadia telah dua kali menjadi tetamu undangan dalam Ketuk-ketuk Ramadan.


Kerabu Petai Jeruk

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Almy Nadia, Tesco Extra Bandar Baru Bukit Puchong, Kerabu Petai Jeruk, Laksa Penang
Bahan-bahan
Ikan bilis
Petai jeruk
15 biji cili padi * ditumbuk
Bawang merah dihiris halus
Udang kering

Cara membuatnya:
Panaskan minyak, untuk menggoreng ikan bilis sehingga ranggup. Angkat dan toskan. Goreng udang kering pula. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan cili padi, bawang hiris, jus perahan limau, garam dan gula secukup rasa, jeruk petai, gaul sebati.


Laksa Penang

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Almy Nadia, Tesco Extra Bandar Baru Bukit Puchong, Kerabu Petai Jeruk, Laksa Penang
Bahan-bahan
Laksa
Bunga Kantan
Ikan kembung + ikan sardine
Cili kisar
Asam keping
Daun kesum

Bahan-bahan kisar:
Bawang merah * dikisar
Belacan * dikisar
Ikan Masin Talang * dikisar
Serai * dikisar
Halia * dikisar

Bahan-bahan hiasan
Timun
Salad
Bawang
Cili merah
Pudina
Nenas
Otak Udang

Cara membuatnya:
Ikan Kembung dan Ikan Sardin direbus dan asingkan isi dan tulangnya di kisar.
Masukkan air rebusan ikan dan air tulang yang dikisar tadi di dalam periuk, masukkan bahan-bahan kisar, daun kesum, bunga kantan, asam keping, cili kisar.
Isi ikan tadi diracik-racik dengan tangan. Masukkan dalam periuk tadi.



0 comments:

Post a Comment