https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Saturday 26 July 2014

Azam Ramadan Su - Sambal Tumis Daging Hitam, Lala Masak Halia, Gulai Lemak Ikan Talang

Azam Ramadan Su episode 13 menayang resepi berikut

Sambal Tumis Daging Hitam

Azam Ramadan Su - Sambal Tumis Daging Hitam, Lala Masak Halia, Gulai Lemak Ikan Talang
Bahan-bahan
Bawang besar - dipotong * kisar
Cili kering * kisar
Halia - dipotong * kisar
Bawang putih - ditumbuk
Bawang kecil - ditumbuk
Cili merah - dipotong
Santan
Kicap
Daging
Garam

Cara membuatnya:
Potong daging, cuci dan perapkan dengan kicap selama 10 minit.
Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk sehingga garing, masukkan bahan-bahan kisar, masukkan daging yang diperap. Masukkan santan dan kicap untuk warna yang lebih menarik dan garam secukup rasa. Akhir sekali taburkan cili merah.


Lala Masak Halia

Azam Ramadan Su - Sambal Tumis Daging Hitam, Lala Masak Halia, Gulai Lemak Ikan Talang
Bahan-bahan
Lala direndam dengan air garam
Tomato - dipotong
Bawang putih - dihiris
Bawang besar - dihiris
Halia - dihiris
Cili merah - dihiris
Daun Bawang dan Sup - dipotong

Cara membuatnya
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau, masukkan daun bawang dan daun sup dan air. Setelah mendidih masukkan lala. Masukkan tomato, bawang besar, garam secukup rasa. Siap.


Gulai Lemak Ikan Talang

Azam Ramadan Su - Sambal Tumis Daging Hitam, Lala Masak Halia, Gulai Lemak Ikan Talang
Bahan-bahan
Ikan Talang - dipotong
Bawang merah * ditumbuk
3 ulas Bawang putih * ditumbuk
1/2 inci Halia * ditumbuk
Nenas - dipotong kecil-kecil
Serbuk Kari Ikan
Garam Secukup rasa
Santan
Air Panas
Air

Cara membuatnya:
Bahan-bahan yang ditumbuk tadi dicampurkan dengan serbuk kari ikan dan ditambah dengan air panas untuk dijadikan pes.
Masukkan santan ke dalam periuk, pes serbuk kari, dan tambahkan sedikit air. Biarkan sehingga mendidih, baru masukkan ikan talang, dan masukkan garam secukup rasa. Masukkan nenas jangan masak lama dan tutup api.





0 comments:

Post a Comment