https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Sunday 27 July 2014

Azam Ramadan Su, Kurma Ayam, Telur Puyuh Masak Taucu, Kari Kambing

Azam Ramadan Su episode 15

Kurma Ayam

Bahan-bahan
Kentang - Dipotong
Cili Hijau - dibelah dua
Tomato - Dipotong
Serbuk Kurma
Kayu manis, bunga pelaga, bunga lawang
Garam
Bawang Holland
Bawang putih *ditumbuk
Bawang kecil *ditumbuk
Bawang Kecil *ditumbuk
Halia
Daun Pandan
Santan
Ayam
Air

Cara membuatnya:
Ayam digaulkan dengan garam.
Masukkan serbuk kurma ke dalam mangkuk dan masukkan air untuk dijadikan pes.
Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi, masukkan Kayu manis, bunga pelaga, bunga lawing, pes kurma, daun pandan, santan pekat dan air, kentang, tomato, ayam, garam secukup rasa, cili hijau. Siap.


Telur Puyuh Masak Taucu

Bahan-bahan
Bawang putih *dihiris
Bawang kecil *dihiris
Bawang Kecil *dihiris
Daun Limau Purut
Serai - diketuk
Taucu
Cili padi - dibelah 2
Cili merah - dihiris
Kacang buncis - dipotong
Petai - dipotong
Tomato Ceri - dipotong
Santan Pekat
Garam
Telur Puyuh yang direbus


Cara membuatnya
Panaskan minyak dan tumiskan bawang, halia, bawang putih, masukkan serai, daun limau purut, taucu, cili merah, kacang buncis, petai, air,  telur, tomato, santan pekat, garam secukup rasa. Siap.


Kari Kambing

Bahan-bahan
Kayu manis, bunga pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, jintan halus
2 biji Buah keras - ditumbuk dan dimasukkan ke dalam bahan kisar dan kisar sekejap
Daun kari
Serbuk Kari - dibuat pes tambahkan sedikit air
Bawang Holland - dipotong
Daging Kari
Bawang putih *dikisar
Bawang kecil *dikisar
Bawang besar *dikisar
Santan
Air asam Jawa

Cara membuatnya:
Panaskan minyak untuk menumis bahan-bahan yang dikisar, masukkan Kayu manis, bunga pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, jintan halus sampai naik bau, masukkan bawang Holland, masukkan daun kari dan pes kari, masukkan santan dan air asam jawa, masukkan garam secukup rasa, daging kambing, masukkan air dan masak sehingga masak.

0 comments:

Post a Comment