https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Friday 25 July 2014

Azam Ramadan Su, Juadah Aidilfitri, Rendang Daging Berempah, Ayam masak merah

Azam Ramadan Su episode akhir. Ramadan pun hampir melabuhkan tirai dah. Tak lama lagi Syawal pulak menjelma. Resepi ni sesuai sangat dihidangkan di Aidilfitri.

Rendang Daging Berempah

Azam Ramadan Su, Juadah Aidilfitri, Rendang Daging Berempah, Ayam masak merah


Bahan-bahan:
Daging
Kerisik
Rempah Ratus - Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
Rempah Ketumbar
Rempah Campur
Garam secukup rasa
Cili Kisar
Santan
Daun limau purut - dihiris halus
Daun Kunyit - dihiris halus

Bahan dikisar:
Lengkuas *  dikisar
Bawang putih *  dikisar
Bawang merah *  dikisar
Halia *  dikisar
Kunyit Hidup *  dikisar
Serai *  dikisar

Cara membuatnya:
Panaskan minyak, tumiskan rempah ratus, bahan-bahan kisar sehingga naik bau, cili kisar, rempah campur dan rempah ketumbar, masukkan daging, santan, daun kunyit dan limau purut. Biarkan sehingga masak dan agak kering. Masukkan garam secukup rasa.

Ayam masak merah
Azam Ramadan Su, Juadah Aidilfitri, Rendang Daging Berempah, Ayam masak merah

Bahan-bahan
Bawang holland - dipotong bulat
Bawang putih *dikisar
Halia *dikisar
Bawang merah *dikisar
Buah keras *dikisar
Buah pelaga, bunga lawang, kayu manis
Cili kering kisar
Sos cili
Sos tomato
Sos Tiram
Serbuk perasa
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya
Ayam diperap dengan sos tiram, serbuk perasa, garam dan serbuk kunyit sebelum di goreng. Goreng ayam separa masak.
Panaskan minyak untuk menumis, masukkan rempah ratus, bawang yang dikisar sehingga naik bau, cili kisar sehingga pecah minyak, sos cili, sos tomato, sos tiram, gula secukup rasa, ayam, bawang yang dipotong bulat, sedikit air dan garam secukup rasa. Siap.

1 comment: