https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Sunday 18 May 2014

MEE UDANG, POPIA OTAK-OTAK, SATAR

Semalam wife buat mee udang. pagi2 wife memulakan misi memasaknya. Sebabnya tengah hari adik ipar aku yang jual biskut oat tu ajak wife keluar ikut dia dan familynya. Dorang ni nak p hantar biskut oat dan popia otak-otak yang di order dr buyer dari sana. 1 carton biskut oat + 3 pek (45 pcs) Popia Otak-otak...

Mee udang yang wife buat mengunakan resepi dari hasil carian google.. Standardla zaman smartphone ni tak perlu lagi buku resepi bagai. Wife guna resepi kakinakl.com tapi diubah suaila oleh wife ikut suka2 hati dia. Resepi kak ina tu utk 3 - 4 orang makan. Wife buat resepi utk 3 families makan.

Resepi asal kak ina.

Bahan-bahan ( 3-4 org )
  • 1kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L (wife guna 1 kg udang kecil yang dibeli di pasar borong 13.05.2014 - 500 gram rebus dan dikisar dan 500 gram lagi sebagai hiasan)
  • 4 sb lada boh / lada giling (wife tambah serbuk cili 1 pek kecil)
  • *4 ulas bawang merah (wife guna bawang besar 2 biji)
  • *3 ulas bawang putih (wife guna 6 ulas bawang putih)
  • *1 sudu besar udang kering (wife lebihkan 4 sudu besar sbb stok udang kering dari Sabah masih banyak)
  • *1/2 inci halia
  • 1 sudu besar petis (takde stock in hands - so wife ignore) 
  • 3 sudu besar sos tomato (wife guna tomato mentah save cost guna bahan in hands) 
  • 1 sudu besar sos cili
  • keledek / kentang yang telah direbus dan di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)-tak letak (wife guna keledek merah + kentang lebih kurang 1 kg jugakla)
  • gula dan garam
  • taugeh dan sawi
  • daun bawang, daun sup dan bawang goring

Cara-cara
  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang dan asingkan.. Air rebusan jangan buang...akak rebus asing kulit udang...pastu campurkan air udang dan kulit udang. (tak ikut step yang ni yer)
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing dan naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang dan kulit udang.. biar kuah mendidih... Akak masukkan jugak udang yang belum di kopek kulit dalam 10 ekor..sajer bagi nak bagi lagi manis...Masukkan sos tomato, sos cili dan petis... Renehkan kuah.
  4. Masukkan garam dan gula...bergantung pada citarasa masing-masing... .... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap.... 
  5. Letak keledek/kentang yang telah dilenyek untuk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sebab ada letak sos... so depend pada diri masing-masinglah eh...
  6. Celur mee, taugeh dan sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi .... tuang kuah dan taburlah dgn daun sup/bawang dan bawang goreng.....

Mee udang untuk santapan aku masa dinner.
 
Wife aku keluar ikut adik ipar pukul 12 tengah hari so kami tak sempatla nak lunch sama2 mee udang ni. lagipun pukul 10 pagi aku dah breakfast nasi dan ikan merah tiga rasa wife masak.
 
 
Mee udang wife tapaukan kuahnya dan bahan2 hiasan untuk mak aku + adik ipar. Banyak jugakla wife buat kuahnya untuk mak aku wife tapau guna Tupperware 2 liter dan untuk adik ipar wife tapau guna Tupperware 4 liter. Wife tapau kuah + bahan2 hiasan jer, mee adik ipar aku kena beli sendiri hehe... untuk mak aku pulak wife belikan 2 pek mee 400 gram tu... Kata mak aku mee 2 pek tak cukup abis anak2 buah aku makan. Yang tinggal kuah sebab banyak.
 
 
Mak aku kata sedap, adik ipar dan familynya pun kata sedap sbb kuah pekat.. Rahsianya ialah wife aku tambahkan tepung jagunglah... Kalau tak kuah tak pekat sbb keledek dan kentang tidak mencukupi untuk cover kuah yang di buat hmpr 8 liter tu...
 
 
 
 
Popia Otak-otak
 
 
 
Satar

 
 
 
 

4 comments:

  1. salam ziarah
    terima sudi mencuba resepi dari kawan blogger ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak ina ziarah blog saya ni

      Delete
  2. salam. tertarik dengan udang tuuu :d

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang beli pasar borong RM 34.00/kg. Wife yang beli guna duit sendiri... Sbb mahal memang no sponsor dari saya as hubby dia.

      Delete