Friday, 23 December 2016

JOM TUTUP ASB

Dividend Asb makin lama makin menurun. Mungkin disebabkan falter ekonomi tahun ni, bagaimana tahun-tahun akan datang. Adakah PNB berjaya mengukuhkan prestasi pelaburan dan keuntungan.

Bagi penafsir ekonomi bolehlah membuat jangkaan. Bagi aku yang bukan ahli ekonomi tapi jawapan aku Samar-Samar. Aku tak pasti gambaran ekonomi di masa akan Datang. Sebagai persediaan kena cut off debt yang mampu. 

Korang yang Ada loan ASB Macam mana ye. Mampu ke Korang bertahan kena top up kan repayment loan Korang tu. 

Let say Korang buat loan ASB 50K, monthly RM313, yearly RM 3756.


Dividen 2016 = 6.75 + bonus 0.50 

Dividen RM 50K x 6.75% = RM 3375
Bonus prorate basic let say (1 year) = RM 50K x 0.50% = RM 250 / 10 years x 1 year = RM 25
Dividen + bonus = RM 3400
So shortage RM 3756 - RM 3400 = RM 356 / year, monthly = RM 29.70

Korang kena top up duit sendiri jika guna dividen untuk bayaran Balik pinjaman. Kalau Korang jenis guna duit sendiri untuk bayar loan, dividen tak usik no problem cos setiap tahun Boleh dapat compound dividen. 

Bagi yang rasa terbeban membayar loan better early termination kan. Watper la nak susah kan diri dgn loan ASB yang pulangannya di masa akan Datang masih Samar-Samarkan. 

Tutup ASB... Tutup ASB... Tutup ASB... Tutup ASB... Tutup ASB...

Tepuk dada Tanya selera. Sekadar sharing info je, aku bukan advisor yang terrer dalam ekonomi ni.  

7 comments:

  1. Salam en mat nor, sy nk tye.. sy br ke rhb biru td nk terminate loan asb sy tp d beritahu sy kna byr penalti 3% sbb kurang 2 thn (lock in period) .tetapi sy lgsg xmenerima sebarang document dan sy lgsg xtau lock in period brp lama (sbb xdpt apa2 document). Sy hye menerima doc dr tokio marine(insurance) shj. Sy ade terbaca comment blogger lain mrk hye perlu byr berapa ratus shj untuk penalti below than 1k. Jd sy nk tye 3% tu still apply ke. Sy mmg ade kekangan kewangan jd terpaksa terminate jgk bulan ni. Klu nk tggu april sy tkut kna ccris.

    For info : loan asb sy 100k, start april 2015.

    Harap dpt beri sedikit pandangan @ nasihat.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena rujuk pada term and condition pinjaman. Jika 3% dari jumlah pinjaman memang agak tinggi lah. Let say 100K, penalti 3K. memang agak berat jugak nak buat early termination kan. Jika macam tu kena jugak tunggu sampai lock in period tu abis.

      Delete
  2. Salam. Saya ada buat loan asb tapi 10k je. Bulanan rm 64 25 thn bari nak 2 thn saya buat under maybank. Kalau saya nk terminate dia kna byr penalti yg byk x. N bape agak2 pulangan dgn insurans dpt balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf terlepas pandang komen. Kena refer pada syarat pinjaman. Jika baru bayar 2 tahun pulangan tunai dan takaful tak berapa banyak sebab bank akan ambil portion keuntungan bank terlebih dahulu.

      Delete
  3. Hrap encik mat noor dpt membantu

    ReplyDelete
  4. Tidak semestinya kena tutup. Paling baik dapatkan khidmat nasihat pakar. Pakar yang menasihatkan Bella mengenai ASB - Fir 019 2592191 cakap saja dapat no dar Bella . 😊 Salam kenal en mat noor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas perkongsian. Sila hubungi contact yang diberikan oleh Bella sekiranya ingin tahu lanjut pasal ASB. Mungkin ada cara lain untuk memaksimumkan ASB dengan pinjaman.

      Delete