Ketuk-ketuk Ramadan 2016, bersiaran di Tesco Kota Bahru bersama Sasqia.
Kensom Siakap - Sasqia
Bahan-bahan:
Ikan Siakap
Nenas
Daun Kesum
Asam keping
Bahan kisar:
Cili padi
Kunyit hidup
Bawang merah
Belacan
Bawang putih
Cara memasaknya:
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan air sehingga mendidih, masukkan ikan, asam keping, nenas dan daun kesum. Masukkan garam secukup rasa.
Sambal Hijau Petai Kikis - Sheila Rusly
Bahan-bahan:
Petai - dikikis kulitnya dan buang tepinya
Ikan bilis - digoreng
Terung pipit
Bahan kisar:
Cili Hijau
Cili padi hijau
Cili padi merah
Bawang merah
Belacan
Cara memasaknya:
Panaskan minyak dan goreng petai sehingga garing. Angkat.
Tumiskan bawang merah dan belacan, masukkan cili kisar. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan terung pipit dan petai. Sejukkan dan masukkan ikan bilis. Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment