KERABU PUCUK PAKU
Bahan-bahan:
Pucuk paku -dicelur
1 sdk udang kering- dicincang @ ikan bilis
2 ulas bawang merah – dihiris halus
1 btg serai – dihiris halus
1 sdm kerisik kelapa @ kelapa yang digoreng
½ cawan santan pekat
3 biji cili merah- dihiris halus
cili padi -dihiris
Sedikit air limau nipis/lemon
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Masukkan pucuk paku, bawang merah, bawang putih, udang kering, cili padi dan cili merah, kemudian gaul hingga rata.
- Perahkan sedikit airlimau nipis atau lemon, masukkan serbuk perasa, garam, kelapa dan gaul sama rata.
- Siap dan sedia dihidang serta hias dengan hirisan lemon.
IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahan:
Ikan Patin – dibasuh dengan air asam1 lit santan kelapa
3 sdm tempoyak
2 btg serai- dititik
2 keping asam keping
bunga kantan
daun kesum
2 lit Air
3 sdm minyak masak
Bahan Yang Dikisar:
4 ulas bawang kecil2 ulas bawang putih
5g kunyit segar
5 biji cili padi
4g belacan
5g halia
Cara membuatnya:
1. Panaskan periuk. Masukkan minyak masak, dan bahan yang dikisar, kemudian tumis hingga naik bau.2. Masukkan air, daun kesum, bunga kantan, asam keping, serai, 3 sudu makan tempoyak dan kacau hingga mendidih.
3. Masukkan santan, bahan perasa, garam, gula, kemudian masukkan ikan patin, biar selama 4 minit.
4. Kemudianperahkan air limau nipis/lemon, hidang dan hias dengan daun kesum.
TERUNG GORENG BELACAN
Bahan-bahan:
3 biji terung- dihiris bulat3 sdm minyak masak
Bahan Yang Ditumbuk/Kisar:
2 ulas bawang putih2 ulas bawang merah
1 sdk udang kering
2 biji cili merah
3g belacan
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak, dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk, tumis dan kacau hingga naik bau.
- Masukkan terung dan udang kering. Kacau dan masukkan sedikit serbuk perasa dan gula.
- Masukkan garam secukup rasa, hidang dengan hiasan daun sup.
Untuk mengelakkan terung menjadi perang, masukkan dalam air yang dicampurkan garam.
0 comments:
Post a Comment