https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Wednesday, 2 July 2014

MENU BERBUKA PUASA DAN SAHUR MUDAH - ROTI GULUNG SOSEJ & SAMBAL IKAN BILIS TEMPE

Resepi di ambil daripada Azam Ramadhan Su episode 2. Sangat mudah dan senang resepinya. Bolehlah dijadikan juadah berbuka atau bersahur di bulan Ramadhan ni.
 

Roti Gulung sosej

 
Bahan-bahan
Beberapa  keping roti disapukan dengan mentega dan leperkan
Mayonis
Sos Cili

Bahan-bahan celupan
Beberapa Sosej, digoreng
Beberapa biji Telur
Lada hitam
Garam
Mentega
Ikan sardine

 
Cara membuat bahan celupan

1.      Pecahkan telur
2.      Masukkan beberapa ketul sardin
3.      Masukkan Garam dan Serbuk lada hitam kacau sebati

Cara menyediakan:

Sapukan mentega pada roti dan leperkan, letakkan sosej dan gulung. Celupkan telur tadi dalam bahan celupan dan goreng. Angkat dan toskan dan potong jadi dua. Picitkan mayonis dan sosej. Sedia untuk dihidangkan.
 


 Roti Gulung Sesej yang sedang digoreng
 

 Sambal Ikan Bilis Tempe

Bahan-bahan
Ikan bilis
Tempe
Bawang ditumbuk
Cili kering yang telah dikisar.
Garam
Gula
Minyak Masak
 
Cara-cara membuatnya:
 
  1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis. Angkat.
  2. Kemudian gorengkan tempe dan angkat.
  3. Tumiskan bawang yang telah ditumbuk tadi sehingga garing. Masukkan Cili kering yang telah dikisar. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Setelah cili masak masukkan tempe, akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih atau roti.

Sambal Ikan Bilis Tempe


 

 

1 comment: