Resepi di ambil daripada Azam Ramadhan Su episode 2. Sangat mudah dan senang resepinya. Bolehlah dijadikan juadah berbuka atau bersahur di bulan Ramadhan ni.
Roti Gulung sosej
Beberapa keping roti disapukan dengan mentega dan leperkan
Mayonis
Sos Cili
Bahan-bahan celupan
Beberapa Sosej, digoreng
Beberapa biji Telur
Lada hitam
Garam
Mentega
Ikan sardine
1. Pecahkan telur
2. Masukkan beberapa
ketul sardin
3. Masukkan Garam dan Serbuk
lada hitam kacau sebati
Cara
menyediakan:
Sapukan mentega pada roti dan leperkan, letakkan sosej dan gulung. Celupkan
telur tadi dalam bahan celupan dan goreng. Angkat dan toskan dan potong jadi
dua. Picitkan mayonis dan sosej. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan
Ikan bilisTempe
Bawang ditumbuk
Cili kering yang telah dikisar.
Garam
Gula
Minyak Masak
-
Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis. Angkat.
- Kemudian gorengkan tempe dan angkat.
- Tumiskan bawang yang telah ditumbuk tadi sehingga garing. Masukkan Cili kering yang telah dikisar. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Setelah cili masak masukkan tempe, akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih atau roti.
Sambal Ikan Bilis Tempe
lamanya tak makan tempe..T_T
ReplyDelete