https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Wednesday, 9 July 2014

Menu Berbuka dan Bersahur - Ikan Talapia Bakar, Udang Goreng Tempoyak, Sambal Belacan

Resepi Azam Ramadhan Su episode 10 menayangkan resepi-resepi berikut.

Ikan Talapia Bakar

Bahan-bahan
Ikan Talapia
Air asam jawa
Garam
Serbuk kunyit
Minyak masak
Serai

Cara membuatnya:
Ikan dibasuh bersih dengan air asam jawa dan digaul dengan garam dan kunyit. Bakar dan sapukan minyak menggunakan batang serai.

Bahan-bahan
Cili padi - dipotong
Bawang - dipotong halus-halus
Belacan
Air Asam jawa

Cara membuatnya:
Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.


Udang Goreng Tempoyak

Bahan-bahan
Udang
Serbuk kunyit
Garam
Minyak masak
Bawang kecik - dipotong *
Bawang putih - dipotong *
Cili api - dipotong *
Cili merah - dipotong *
Tempoyak
Daun kunyit - hiris halus-halus

Cara membuatnya:
Gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam.
Bahan * ditumbuk, Panaskan minyak dan tumis bahan yanag telah ditumbuk. Bila naik bau masukkan udang.
Masukkan tempoyak dan daun kunyit. Siap.


Sambal Belacan

Bahan-bahan
Cili Api *
Cili Merah *
1 1/2 biji Tomato *
Limau Kasturi
Bawang *
Bawang Putih *
Garam
Minyak masak
Belacan - dibakar

Cara membuatnya:
Goreng semua bahan-bahan * tadi, kecuali belacan dibakar dan limau. Kemudian semua bahan yang digoreng ditumbuk bersama garam. Perahkan limau gaulkan sebati.

4 comments:

  1. Replies
    1. bolehla masak nanti. puas hati masak sendiri.

      Delete
  2. Masak tempoyak pernah dengar, tp x mkn.
    Klu goreng tempoyak xprnh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehla cuba buat resepi tu. udang goreng tempoyak tu dimasak oleh watie dalam citer tersebut.

      Delete