Resepi Azam Ramadhan Su episode 10 menayangkan resepi-resepi berikut.
Ikan Talapia Bakar
Ikan Talapia
Air asam jawa
Garam
Serbuk kunyit
Minyak masak
Serai
Cara membuatnya:
Ikan dibasuh bersih dengan air asam jawa dan digaul dengan garam dan kunyit. Bakar dan sapukan minyak menggunakan batang serai.
Bahan-bahan
Cili padi - dipotong
Bawang - dipotong halus-halus
Belacan
Air Asam jawa
Cara membuatnya:
Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.
Udang Goreng Tempoyak
Bahan-bahan
Udang
Serbuk kunyit
Garam
Minyak masak
Bawang kecik - dipotong *
Bawang putih - dipotong *
Cili api - dipotong *
Cili merah - dipotong *
Tempoyak
Daun kunyit - hiris halus-halus
Cara membuatnya:
Gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam.
Bahan * ditumbuk, Panaskan minyak dan tumis bahan yanag telah ditumbuk. Bila naik bau masukkan udang.
Masukkan tempoyak dan daun kunyit. Siap.
Sambal Belacan
Bahan-bahan
Cili Api *
Cili Merah *
1 1/2 biji Tomato *
Limau Kasturi
Bawang *
Bawang Putih *
Garam
Minyak masak
Belacan - dibakar
Cara membuatnya:
Goreng semua bahan-bahan * tadi, kecuali belacan dibakar dan limau. Kemudian semua bahan yang digoreng ditumbuk bersama garam. Perahkan limau gaulkan sebati.
Cuti2 nanti boleh try nie ;)
ReplyDeletebolehla masak nanti. puas hati masak sendiri.
DeleteMasak tempoyak pernah dengar, tp x mkn.
ReplyDeleteKlu goreng tempoyak xprnh..
bolehla cuba buat resepi tu. udang goreng tempoyak tu dimasak oleh watie dalam citer tersebut.
Delete