https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Saturday, 12 July 2014

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Shahrul Rizwan - Nasi Ayam Black Pepper dan Kerabu Pasta.

Bersiaran di Tesco Seremban Jaya, Sheila Rusly bersama Shahrul Rizwan menunjukkan cara-cara memasak Nasi Ayam Black Pepper dan Kerabu Pasta.

Nasi Ayam Black Pepper

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Shahrul Rizwan -  Nasi Ayam Black Pepper dan Kerabu Pasta.
Bahan-bahan Nasi Ayam:
Beras Basmathi
2 ulas Bawang putih * dikisar
1 labu bawang besar * dikisar
1/2  inci halia * dikisar
Daun Pandan
2 Kiub Ayam
Bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
Stok ayam  dengan merebus tulang ayam

Cara membuatnya:
Panaskan minyak, cairkan marjerin, tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi, masukkan Bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, kiub ayam, masukkan stok ayam.
Masukkan beras dalam rice cooker, masukkan bahan tumis, stok ayam dan air secukupnya, garam secukup rasa dan daun pandan.
 

Bahan-bahan Ayam:
Ayam
Kicap pekat
Sos black pepper
Madu
Halia - dikisar
Serbuk lada hitam

Cara membuatnya:
Gaulkan ayam dengan halia, madu, kicap pekat, sos black pepper, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
Panaskan minyak untuk mengoreng ayam.


Kerabu Pasta

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Shahrul Rizwan -  Nasi Ayam Black Pepper dan Kerabu Pasta.
Bahan-bahan
Pasta
Tuna
Bunga Kantan - dihiris halus
Daun Ketumbar - dihiris
Pudina - dihiris
Cili masak, cili padi, belacan ditumbuk
Serbuk Ikan Bilis
Napla
Jus Limau Nipis
Bawang - dihiris

Cara membuatnya:
Masukkan Napla, jus limau, ikan bilis, sambal dan kacau, masukkan bawang, bunga kantan, daun ketumbar, daun pudina, tuna dan pasta. Gaulkan sebati. Siap boleh simpankan di dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih sedap


1 comment: