Kali ni dalam Azam Ramadan Su episod 11 kita boleh belajar resepi bubur pulut hitam , daging goreng berlada dan tomyam seafood.
Bubur Pulut Hitam
Pulut Hitam
1 mangkuk air
1 mangkuk santan
Gula Melaka
Daun Pandan
Gula dan garam secukup rasa
Cara membuatnya
Masukkan pulut hitam ke dalam mangkuk dan rendam dalam airi dan masukkan daun pandan. Rebuskan pulut hitam tadi sehingga kembang. Masukkan santan dan gula Melaka yang dipotong kecil-kecil, gula dan garam secukup rasa. Biarkan seketika dan tutup api.
Daging Goreng Berlada
Bahan-bahan
Daging dah direbus dan dipotong nipis
Cili kering direbus * dikisar
Bawang merah * dikisar
Halia * dikisar
Belacan * dikisar
Bawang putih * dikisar
Bawang Holland - dipotong bulat
Serai
Sayuran Campuran
Minyak Masak
Air
Cara membuatnya
Tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak, masukkan daging, sedikit air, bawang Holland, serai dan sayuran campuran dan gula, garam secukup rasa.
Tomyam Seafood
Bahan-bahan
Udang
Sotong Segar
Air
Bawang Holand - dipotong
2 batang Serai - diketuk
Kobis Bunga - dipotong
Lobak Merah - dipotong
Tomato - dipotong wedges
Bawang putih
Daun limau purut - dikoyak
Pes Tomyam
Cara membuatnya
Didihkan air, masukkan udang, sotong, pes tomyam, serai, kobis, daun limau, bawang Holland, garam gula secukup rasa, perahkan jus limau dan masukkan tomato. Biarkan seketika. Siap.
0 comments:
Post a Comment