https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Wednesday 23 July 2014

Azam Ramadan Su, Ayam Masak Kicap Hainan, Buah Melaka, Asam Laksa

Azam Ramadan Su Episod 19.

Ayam Masak Kicap Hainan

Bahan-bahan:
Ayam
Bawang merah * dikisar
Bawang putih * dikisar
Bawang besar - dipotong bulat
Cili Hijau
Madu
Sos Tiram
Gula Perang
Garam
Cili Sos
Kicap Manis
Black Pepper
Kentang - dipotong 8

Cara membuatnya:
Ayam diperap dengan madu dan sos tiram.
Panaskan minyak dan gorengkan kentang dahulu angkat dan toskan.
Kemudian goreng ayam yang diperap tadi.
Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar, masukkan sos cili, sos tiram, gula dan garam, kiccap manis, bawang yang dipotong bulat, sedikit air, kentang dan ayam.


Buah Melaka aka Onde-onde

Bahan-bahan
Tepung pulut
Kelapa parut
Air daun pandan
Gula Melaka
Garam
Air

Cara membuatnya:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk dan masukkan air daun pandan dan air, gaul sebati dan menjadi doh. Bulat-bulatkan dan leper masukkan gula Melaka dan bulat-bulatkan. Dah siap boleh direbus dalam air yang mendidih. Bila dah masak angkat dan salutkan dengan kelapa parut yang dicampur dengan garam. Siap.


Asam Laksa

Bahan-bahan
Ikan
Air Rebusan Ikan
Laksa
Bunga Kantan
Daun Kesum
Serbuk Perasa
Asam Keping
Garam
Cili dan bawang dikisar

Hiasan
Telur rebus
Limau Kasturi
Daun Pudina
Nenas
Cili Merah
Otak Udang
Bawang - dihiris
Timun - dihiris

Cara membuatnya:
Ikan direbus dan amik isinya dan separuh isinya diracik-racikkan dan separuh lagi dikisarkan bersama tulangnya dan tapiskan.
Masukkan ikan kisar tadi dan air rebusan ikan dalam periuk, tambahkan air, daun kesum, asam keping, bunga kantan, cili kisar, serbuk perasa dan garam secukup rasa dan otak udang. Akhir sekali masukkan isi ikan yang diracik tadi.




1 comment:

  1. wah senang la...sesiapa yang tengok rancangan Azam Ramadan Su..kalau tak sempat salin resipi boleh dapatkan kat sini :)

    ReplyDelete