https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Saturday, 28 June 2014

IBADAT PUASA & SEMBAHYANG TARAWIH

Rasulullah s.a.w. bersabda:

"مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ."
"Sesiapa mengerjakan sembahyang malam dalam bulan Ramadhan,  sedang ia beriman serta mengharapkan rahmat Allah Taala, maka ia akan diampunkan dosanya yang telah lalu" (1)

"Qiamullail" (sembahyang malam) yang dimaksudkan dalam hadith ini ialah menghayati tiap-tiap malam bulan Ramadhan dengan sembahyang-sembahyang sunat - terutama sembahyang tarawih. 

Hadith ini menerangkan kelebihan atau fadhilat sembahyang tarawih serta balasan baik yang akan dikurniakan oleh Allah Taala kepada orang-orang yang mengerjakannya dengan ikhlas dan sempurna iaitu mengampunkan dosanya yang telah lalu.

Kalimah "tarawih" ialah kata jama' dari perkataan "tarwihah" yang bermakna berhenti rehat, kerana orang-orang yang mengerjakan sembahyang tarawih akan berhenti sebentar pada tiap-tiap kali mereka selesai mengerjakan empat rakaat dengan dua salam. 

Mereka melakukan yang demikian sebanyak lima kali sepanjang dua puluh rakaat tarawih yang termaklum.

Sembahyang tarawih sunat hukumnya untuk dikerjakan oleh kaum lelaki dan kaum perempuan. 

Boleh dikerjakan di rumah dengan seorang diri atau dengan berjamaah. Tetapi lebih afdhal dikerjakan dengan berjamaah di masjid atau di surau.
_____________________
1. Hadith Sahih,  riwayat Muslim dari Abu Hurairah r.a. (Sahih Muslim - bi Syarh al-Nawawi, 6:39).


Asal Mulanya Sembahyang Tarawih
Asal mulanya diterangkan dalam hadith yang berikut:
61- عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ خَرَجَ لَيْلَةً مِنْ جَوْفِ اللَّيْلِ فَصَلَّى فِي الْمَسْجِدِ وَصَلَّى رِجَالٌ بِصَلَاتِهِ فَأَصْبَحَ النَّاسُ فَتَحَدَّثُوا فَاجْتَمَعَ أَكْثَرُ مِنْهُمْ فَصَلَّى فَصَلَّوْا مَعَهُ فَأَصْبَحَ النَّاسُ فَتَحَدَّثُوا فَكَثُرَ أَهْلُ الْمَسْجِدِ مِنْ اللَّيْلَةِ الثَّالِثَةِ فَخَرَجَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَصَلَّى فَصَلَّوْا بِصَلَاتِهِ فَلَمَّا كَانَتْ اللَّيْلَةُ الرَّابِعَةُ عَجَزَ الْمَسْجِدُ عَنْ أَهْلِهِ حَتَّى خَرَجَ لِصَلَاةِ الصُّبْحِ فَلَمَّا قَضَى الْفَجْرَ أَقْبَلَ عَلَى النَّاسِ فَتَشَهَّدَ ثُمَّ قَالَ أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّهُ لَمْ يَخْفَ عَلَيَّ مَكَانُكُمْ وَلَكِنِّي خَشِيتُ أَنْ تُفْتَرَضَ عَلَيْكُمْ فَتَعْجِزُوا عَنْهَا فَتُوُفِّيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَالْأَمْرُ عَلَى ذَلِكَ. (رواه البخاري)
61- Dari `Aisyah r.a., katanya: Bahawa Rasulullah s.a.w. - pada suatu malam (dalam bulan Ramadhan) ketika jauh malam telah keluar (1) lalu sembahyang di masjid dengan diikuti oleh beberapa orang lelaki sebagai makmum.  Pada keesokan harinya terhebahlah peristiwa itu diperkatakan orang, lalu mereka berkumpul lebih ramai lagi (pada malam kedua) serta mereka bersembahyanglah bersama-sama Baginda.

Pada keesokan harinya terhebahlah peristiwa itu diperkatakan orang, lalu bertambah ramai orang-orang hadir di masjid pada malam yang ketiga. Rasulullah s.a.w. pun keluar ke masjid lalu sembahyang dengan diikuti oleh sidang jamaah.

Setelah sampai malam yang keempat, penuh sesaklah masjid dengan sidang jamaah (tetapi Baginda tidak datang) sehinggalah Baginda keluar ke masjid untuk mengerjakan sembahyang subuh.  Setelah selesai sembahyang, Baginda mengadap orang ramai lalu (memulakan ucapannya dengan memuji Allah Taala dan) mengucap syahadah, kemudian Baginda (menerangkan sebabnya Baginda tidak datang ke masjid untuk mengerjakan sembahyang tarawih bersama), sabdanya:

"Amma Ba'du, sebenarnya tidak terlindung kepada Aku tentang kedudukan kamu (sebagai orang-orang yang taat dan suka berbuat kebajikan), tetapi Aku bimbang bahawa (sembahyang tarawih) itu

akan difardhukan atas kamu(2), maka dengan itu kamu tidak terdaya mengerjakannya."

(Imam al-Zuhri, salah seorang rawi hadith ini berkata): "Maka wafatlah Rasulullah s.a.w sedang perkara (sembahyang tarawih) itu berkeadaan demikian" (tidak dikerjakan dengan berjamaah).(3)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari)

Semenjak itu sembahyang tarawih tidak dikerjakan dengan berjamaah di masjid tetapi masing-masing mengerjakannya dengan bersendirian, sama ada di rumah atau di masjid. 

_______________________
1. Rumah Baginda s.a.w. berdekatan dengan masjid. 
2. Yakni Baginda bimbang akan turunnya wahyu yang mewajibkannya. Dalam sebuah hadith yang lain Baginda menyuruh orang ramai supaya mengerjakan sembahyang sunat pada waktu malam di rumah masing-masing.
3. Fath al-Bari (5:158)

Keadaan ini berjalan terus sehinggalah dalam zaman Saiyidina Umar r.a., baharulah sembahyang tarawih itu dikerjakan dengan berjamaah di masjid menurut seorang imam yang telah dilantik oleh Saiyidina Umar sendiri seperti yang diterangkan dalam hadith yang berikut:


62- عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عَبْدٍ الْقَارِيِّ قَالَ خَرَجْتُ مَعَ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ لَيْلَةً فِي رَمَضَانَ إِلَى الْمَسْجِدِ فَإِذَا النَّاسُ أَوْزَاعٌ مُتَفَرِّقُونَ يُصَلِّي الرَّجُلُ لِنَفْسِهِ وَيُصَلِّي الرَّجُلُ فَيُصَلِّي بِصَلَاتِهِ الرَّهْطُ فَقَالَ عُمَرُ إِنِّي أَرَى لَوْ جَمَعْتُ هَؤُلَاءِ عَلَى قَارِئٍ وَاحِدٍ لَكَانَ أَمْثَلَ ثُمَّ عَزَمَ فَجَمَعَهُمْ عَلَى أُبَيِّ بْنِ كَعْبٍ ثُمَّ خَرَجْتُ مَعَهُ لَيْلَةً أُخْرَى وَالنَّاسُ يُصَلُّونَ بِصَلَاةِ قَارِئِهِمْ قَالَ عُمَرُ نِعْمَ الْبِدْعَةُ هَذِهِ. (رواه البخاري)
62- Dari Abdul Rahman bin Abd al-Qari, katanya: Pada suatu malam dalam bulan Ramadhan,  saya mengiringi Umar bin al-Khattab ke masjid,  tiba-tiba (kami) dapati orang ramai (di situ) berpecah-pecah kepada beberapa kumpulan yang berasingan, ada orang yang sembahyang seorang diri, ada pula yang sembahyang lalu diikuti oleh beberapa orang.

(Melihatkan yang demikian) Saiyidina Umar berkata:  "Aku fikir, kalau aku kumpulkan mereka ini semuanya berimamkan seorang imam,  tentulah amalan itu amatlah baiknya."

Kemudian ia mengambil keputusan lalu mengumpulkan mereka semuanya berimamkan Ubai bin Kaab.

Setelah itu, saya mengiringi Saiyidina Umar pada suatu malam yang lain (pergi ke masjid), (pada ketika itu) orang ramai sedang sembahyang berimamkan imam mereka (yang tersebut).

(Melihatkan yang demikian) Saiyidina Umar berkata:  "Amalan ini satu perbuatan bid'ah yang baik ..."(1)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari)

Menurut huraian ulama' rahimahullah, bahawa kalimah "bid'ah yang baik" yang disebutkan oleh Saiyidina Umar r.a., ialah arahannya mengenai "sembahyang tarawih dengan berjamaah" setelah ia menjadi khalifah Islam.

Dalam hadith ini diterangkan: Pada suatu malam Saiyidina Umar bersama-sama dengan seorang pengiringnya telah pergi ke masjid Nabi s.a.w. di Madinah,  lalu dilihatnya orang ramai sedang mengerjakan sembahyang tarawih dengan berpecah-pecah kepada beberapa kelompok di sana-sini. Ada yang sembahyang seorang diri, ada dua tiga orang yang menurut seorang imam dan ada pula yang lebih daripada itu menurut imam yang lain.

Melihatkan yang demikian, Saiyidina Umar pun mengarahkan mereka semuanya supaya menurut seorang imam yang dilantik olehnya mulai malam itu dan supaya mereka meneruskannya di sepanjang-panjang bulan Ramadhan. 

Menurut huraian ulama' Saiyidina Umar rahimahullah,(2) bertindak demikian setelah ia berijtihad dan beristinbat berdasarkan amalan Rasulullah s.a.w.

Pertama - Rasulullah s.a.w. pernah mengerjakan sembahyang tarawih dengan berjamaah di masjid. 

Kedua - Sungguhpun Baginda mengerjakannya dengan berjamaah selama tiga malam sahaja lalu memberitahu kepada orang ramai supaya masing-masing mengerjakannya dengan bersendirian di rumah dan Baginda sendiri juga mengerjakannya di rumah sehingga akhir hayatnya - tetapi Baginda telah menerangkan sebabnya kepada umum iaitu Baginda "bimbang akan turun wahyu yang mewajibkan sembahyang tarawih itu" jika Baginda terus menerus mengerjakannya dengan berjamaah di masjid bersama sama dengan mereka.

Berdasarkan hakikat inilah Saiyidina Umar r.a., berijtihad mengarahkan supaya sembahyang tarawih dikerjakan semula dengan berjamaah, kerana perkara yang dibimbangkan oleh Rasulullah s.a.w. dahulu tidak akan berlaku. Kerana setelah Baginda wafat, tidak akan turun wahyu lagi - yang mewajibkannya.

Saiyidina Umar mengaku bahawa arahannya itu "bid'ah" tetapi ia "bid'ah yang baik" (bid'ah hasanah) kerana dapat menyatupadukan umat Islam dan kerana itulah ia diterima dengan ijma' oleh sahabat-sahabat Nabi yang ada pada zamannya serta diwarisi oleh umat Islam turun temurun.

______________________________
1. Fath al-Bari (5:155) dan Nail al-A utar (4:56).
2. Fath al-Bari (5:156).

Masalah Bilangan Rakaat Sembahyang Tarawih
Banyak keterangan yang berlainan mengenai bilangan rakaat sembahyang tarawih. 
Tetapi menurut yang telah dipilih dan diamalkan oleh jumhur ulama' dari kalangan mazhab Syafi'i, Hanafi dan Hanbali ialah dua puluh rakaat berdasarkan amalan sahabat-sahabat Nabi dalam zaman Saiyidina Umar r.a, seperti yang diterangkan dalam hadith yang berikut:
63- عَنْ السَّائِبِ بْنِ يَزِيدٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ كَانُوا يَقُومُونَ على عَهْدِ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ بِعِشْرِينَ رَكْعَةٍ. (رواه البيهقي)
63- Dari Al-Sa'ib bin Yazid r.a, katanya: "Mereka (sahabat-sahabat Nabi) biasanya mengerjakan sembahyang tarawih dalam bulan Ramadhan - pada zaman Saiyidina Umar bin al-Khattab,  sebanyak dua puluh rakaat ..."(1)
(Hadith Sahih - Riwayat Baihaqi)
Imam Baihaqi r.a.h., menyebutkan sebuah hadith lagi yang diriwayatkan oleh Imam Malik, rahimahullah dan Yazid bin Ruman katanya: "Biasanya orang ramai mengerjakan sembahyang tarawih dalam bulan Ramadhan - pada zaman Saiyidina Umar r.a., sebanyak dua puluh tiga rakaat .." (Hadith Mursal).
Dalam ulasannya, Imam Baihaqi berkata:  Kedua-dua hadith yang tersebut (tidak bercanggah) malah boleh disatukan kerana mereka mengerjakan sembahyang tarawih sebanyak dua puluh rakaat (seperti yang tersebut dalam hadith yang pertama), kemudian mereka mengerjakan sembahyang witir tiga rakaat (seperti yang tersebut dalam hadith yang kedua).(2)
____________________________
1. Al-Sunan al-Kubra (2:495).
2. Al-Majmu' (3 : 486).
Sembahyang tarawih sebanyak dua puluh rakaat ialah pilihan mazbab Syafi'i, Hanafi dan Hanbali berdasarkan hadith yang tersebut.
Menurut mazhab Maliki pula, pada mulanya sembahyang tarawih dikerjakan sebanyak dua puluh rakaat juga, kemudian ditambah enam belas rakaat disertakan dengan tiga rakaat sembahyang witir - yang menjadikan jumlahnya: Tiga puluh sembilan rakaat. (Bidayat al-Mujtahid, 1:210).

Masalah Lapan Rakaat
Menurut setengah ulamak, rahimahullah, sembahyang tarawih boleh dikerjakan sebanyak lapan rakaat dan boleh dikerjakan sebanyak dua puluh rakaat.
Mengenai lapan rakaat, mereka menerangkan:  Menurut beberapa buah Hadith Sahih,  Rasulullah s.a.w. mengerjakan sembahyang tarawih sebanyak lapan rakaat disertakan dengan tiga rakaat sembahyang witir. 
Dalam pada itu, kata mereka lagi: Menurut Hadith Sahih(1), sahabat-sahabat nabi telah mengerjakannya sebanyak dua puluh rakaat, dalam zaman Saiyidina Umar r.a.(2)
Ada pula segolongan kecil yang terdorong membid'ahkan amalan sembahyang tarawih sebanyak dua puluh rakaat yang termaklum, kerana kata mereka: Hadith yang menjadi dalilnya bukan Hadith Sahih. 
Demikian dakwaan mereka yang nyata bertentangan dengan apa yang difaham oleh alim ulama'.
Ahli fiqah dan ahli hadith yang masyhur, yang menegaskan bahawa hadith yang tersebut ialah "Hadith Sahih" dan mereka menyajikannya dalam kitab-kitab mereka sebagi dalil bagi sembahyang tarawih sebanyak "dua puluh rakaat" yang mereka amalkan.
Di antaranya ialah:
(1) Imam al-Syafi'i rahimahullah, menerangkan dalam kitabnya "Al-Umm" (1:142), bahawa beliau lebih suka mengerjakan dua puluh rakaat (sembahyang tarawih) berdasarkan hadith yang menerangkan amalan Saiyidina Umar (dan sahabat-sahabat Nabi s.a.w. pada zamannya).
(2) Imam al-Nawawi rahimahullah, menerangkan dalam kitabnya "Al-Majmu'" (3:485), bahawa menurut mazhab Syafi'i, bilangan rakaat sembahyang tarawih ialah dua puluh rakaat dengan sepuluh salam,  selain daripada (tiga rakaat) sembahyang witir dan bahawa hadith yang menjadi dalilnya ialah Hadith Sahih.(3)
Demikian juga yang diterangkan oleh alim ulama' yang lain dalam mazhab Syafi'i, dalam kitab-kitab masing-masing sama ada yang berbahasa Arab atau yang berbahasa Melayu.
Kalau kita rujuk kepada kitab-kitab fiqab dalam mazhab Hanafi pula, kita akan dapati keterangan yang sama dalam masalah ini. Misalnya:
(1) Al-'Alamah Syamsuddin al-Sarkhasi rahimahullah, menerangkan dalam kitabnya, "Al-Mabsut" (2:144): Bahawa menurut mazhab Hanafi,  bilangan rakaat sembahyang tarawih (yang menjadi pilihannya) ialah dua puluh rakaat.
(2) Al-'Alamah Ibn `Abidin rahimahullah, menerangkan dalam kitabnya "Hasyiah Radd Al-Muhtar" yang lebih terkenal dengan nama "Hasyiah Ibn `Abidin" (2:45): Bahawa bilangan rakaat sembahyang tarawih (yang menjadi pilihan mazhab Hanafi) ialah dua puluh rakaat.
(3) Al-'Alamah Badr al-Din Mahmud al-'Aini rahimahullah, menerangkan dalam kitabnya "Al-Binayah fi Syarh al-Hidayah" (2:583): Bahawa bilangan rakaat sembahyang tarawih (yang menjadi pilihan mazhab Hanafi) ialah dua puluh rakaat dan bahawa hadith riwayat Imam Baihaqi yang menjadi dalilnya adalah Hadith Sahih.
Demikian juga yang ditegaskan dalam kitab-kitab fiqah dalam mazhab Hanbali Di antaranya:
Al-'Alamah Maufiq al-Din Abdullah bin Ahmad bin Qudamah rahimahullah, menerangkan dalam kitabnya "Al-Mughni" yang lebih terkenal dengan nama "Al-Mughni Ibn Qudamah" (1:797): Bahawa bilangan rakaat sembahyang tarawih yang menjadi pilihan Imam Ahmad bin Hanbal rahimahullah, ialah dua puluh rakaat, lalu menyebutkan beberapa hadith yang menjadi dalilnya. Di antaranya hadith yang diriwayatkan oleh Imam Baihaqi yang tersebut.
Bukan setakat itu sahaja bahkan kalau kita rujuk kepada kitab-kitab hadith secara khusus,  kita akan dapati keterangan yang jelas bahawa hadith Imam Baihaqi yang menjadi dalil sembahyang tarawih dua puluh rakaat adalah Hadith Sahih.
Di antara ahli-ahli hadith yang menerangkannya dalam kitab masing-masing ialah:
(1) Al-'Alamah Syihab al-Din Ahmad bin Muhammad al-Qastalani rahimahullah menerangkan dalam kitabnya "Irsyad al-Sari, Li Syarh Sahih Al-Bukhari" (3:426): Bahawa hadith riwayat Imam Baihaqi yang tersebut adalah Hadith Sahih.
(2) Al-'Alamah Badr al-Din al-'Aini, rahimahullah menerangkan dalam kitabnya "`Umdah al-Qari, Syarh Sahih al-Bukhari" (7:178): Bahawa hadith riwayat Imam Baihaqi yang tersebut adalah Hadith Sahih.
(3) Al-'Alamah Ali bin Sultan Muhammad al-Qari rahimahullah, menerangkan dalam kitab "Mirqat al-Mafatih, bi Syarh Misykat al-Masabih" (2:175): Bahawa hadith riwayat Imam Baihaqi yang tersebut adalah hadith sahih.
(4) Al-Syeikh Ahmad Abdul Rahman al-Banna rahimahullah, menerangkan dalam kitabnya "Al-Fath al-Rabbani, Li Tartib Musnad al-Imam Ahmad al-Syaibani" (5:17): bahawa hadith riwayat Imam Baihaqi yang tersebut adalah Hadith Sahih.
(5) Al-Syeikh Mansur Ali Nasif rahimahullah, menerangkan dalam kitabnya" Al-Taj al-Jami' lil Usul,  fi Ahadith al-Rasul" (2:66): Bahawa hadith riwayat Imam Baihaqi yang tersebut adalah Hadith Sahih.
Dengan ini nyatalah bahawa menurut pengakuan dan amalan alim ulama' ahli hadith dan ahli fiqah yang masyhur, meliputi imam-imam mujtahidin yang menjadi ikutan, bahawa hadith yang menjadi dalil bagi sembahyang tarawih sebanyak dua puluh rakaat adalah Hadith Sahih.
Dan dengan ini juga nyatalah anggapan "segolongan kecil" yang cuba melemahkannya - apalagi membid'ahkannya - tidak memberi kesan sedikit pun.
Kesimpulannya: Sembahyang tarawih sebanyak dua puluh rakaat ialah "Sunat sahabat-sahabat Nabi" kerana ia telah di kerjakan oleh Saiyidina Umar dan sahabat-sahabat Nabi yang ada pada zamannya - termasuk Saiyidina Uthman dan Saiyidina Ali r.a. ajma'in.
Bertambah pula telah sabit dalam sebuah hadith riwayat Tirmizi, bahawa Rasulullah s.a.w. pernah menegaskan (Maksudnya): "Hendaklah kamu menurut sunnah Ku dan sunnah khalifah-khalifah al-Rasyidin .. (4) (yang datang kemudian daripada Aku)." Yakni amalan mereka.

Sembahyang Tarawih Yang Sempurna
Alim ulama', rahimahullah, tidak ketinggalan daripada mengingatkan dan menarik perhatian umum,  bahawa sembahyang tarawih yang sempurna dan berpahala ialah yang dikerjakan dengan tenang dan khusyu', sempurna bacaannya dan sempurna segala-galanya sesuai dengan dasar "ihsan" yakni segala amal bakti hendaklah dikerjakan dengan sebaik-baiknya.
________________________________
1. Yakni Hadith Sahih riwayat Imam Baihaqi rahimahullah.
2. Fiqh al-Sunnah (1:206) dan Al-Fath al-Rabbani (5:15).
3. Yakni riwayat Imam Al-Baihaqi dan Al-Sa'ib bin Yazid r.a Nas hadith ini dan terjemahannya telah disebutkan dalam bahagian yang lalu.
4. Muqaddimah Mastika Hadith (31).

Sumber: http://www.islamgrid.gov.my

 

0 comments:

Post a Comment