Sunday, 11 May 2014

ROTI JALA KARI AYAM

Dari semalam wife bercadang nak buat roti jala. Sbbnya dia nak abiskan stok ayam. Wife nk msk lebih dari hari2 biasa blh bagi mak aku rasa. Tgh hari dah siap kari ayam. Kalau tak awal lg dah siap masak sbbnya gas abis masa wife menumis bahan2 tumisan kari pukul 11 pagi. Wife dah turun p beli gas tapi kedai tu kata blh hntar kul 12 tgh hr sbb pkerjanya rest. Gas tak sampai2 pukul 1 aku p kedai tu blk. wife aku dah bising aktiviti memasak dia pun dah terbengkalai lama nearly 2 hours. Wife suruh aku turut kedai tu suruh hantar gas cepat. Orang kedai tu blh kata lupa nk hantar.


Hasil kari ayam lepas dapat stok gas. Comotnya wife aku masak kari sbbnya kuah melimpah ruah.
.

Lunch hour aku makan kari ayam dan nasi. Petang pukul 4 baru wife memulakan aktiviti membuat roti jala. Hasil dari bertanya pada Pakcik Google wife jumpa blog ni http://www.jaakechik.com/2013/09/cara-cara-nak-buat-roti-jala-lembut-gebu.html

Wife pada mula2nya berkira2 nk buat 1kg tepung mcm resepi di atas confirm berjam nk menjala. Disebabkan malas nk sukat2 tepung jadi wife buat 1 kg tepung. Bahan2 yang digunakan sama mcm resepi di atas cuma air wife guna 3 tin susu.

Inilah hasilnya roti jala wife buat walaupun rupanya ke laut tapi sedap.

Masih di atas non stick pan

Hasil satu adunan 

Hasilnya setelah selesai menjala 2 tupperware saiz sedang.

Acuan roti jala ada 5 muncung.


9 comments:

  1. Ermm... nampak sedap.. tak tolong wife menjala sekali ke? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tolong pun wife keja2 memasak ni. sbb dah siap2 bahagi tugas wife memasak, saya more than keja2 mengemas rumah. Roti Jala wife buat semalam sedap, bagi mak & family rasa memang cpt clear 2 Tupperware.

      Delete
  2. Ok la tu lawa roti jalanya. Gamaknya sbb muncung 5 tu yang nampak besar jalanya. Ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah guna 5 muncung, wife beli gadget ni kat kedai RM 2.00. Pantang je Nampak gadget baru terus beli sedangkan yang muncung 3 pun ada...

      Delete
  3. uik.. petak2nya agak konsistan, nak try skit.

    ReplyDelete
  4. Bolehlah cuba buat sendiri / suruh pembantu dapur buatkan. Tak susah nak cari bahan2 membuat roti jala ni. Kos pun agak rendah blh makan 1 family. Cuma nk menjala tu amik masa bergantung pada bape byk tepung yang digunakan. Guna Non Stick Pan mmg ok, roti jala cepat masak dalam 1 - 2 minit bergantung pada suhu api yang digunakan dan tidak melekat.

    ReplyDelete
  5. bestnye...br buat entry best kalau suami dpt masak tuk kita..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pandai masak tlg panaskan lauk2 dan nasi biasalah. nak masak tu mmg luar biasa .

      Delete
  6. nampak sedap...pasti sedap....:)

    ReplyDelete