https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Monday, 25 November 2013

WATER FILTER... PERLU KER ADA SETIAP RUMAH

Korang setujuker water filter aka penapis air perlu ada setiap rumah... Korang dah adaker jenama apa korang guna, dan kos maintenance... Mahal / Berpatutan...

Wife aku pun tidak ketinggalan memasang water filter di umah sewa kami... Tujuannya mendapatkan air yang bersih dan selamat digunakan... Korang tahukan air paip sedia ada tanpa menggunakan water filter agak berkelodak... Kalau korang tak percaya korang simpanla air di dalam jug / botol, dan selepas beberapa hari korang akan nampak mendapan di bawah aras jug / botol minuman korang...


Pada mula2nya wife aku guna water filter biasa jenama Panasonic. Kos menukar filter takdela costly sgt kalau 2 x setahun tukar kosnya baru RM 100.00. Harga water filter tersebut dalam RM 150.00. Sesuai jugak bagi yang berpendapatan kecik untuk menikmati air yang lebih bersih berbanding air tanpa water filter.


Gambar photo Panasonic Water Filter yang sudah lama digunakan almost 6 years. Still maintain ok.


Selepas itu wife aku menggantikan water filter Panasonic kepada water filter tupperware la... Biasalah orang perempuan pantang jer offer terus rembat... Bukan satu dia beli malahan dua... Satu for herself, one more lagi for her mother at home town... Inila rupa water filter wife aku...

Korang nampak tak light pada water filter tersebut... Dia menggunakan bateri so dia akan alert kita bila masa water filter kita telah mencapai tahap penggunaan yang maksimum... Maka LED bertukar menjadi merah... Ala macam ala-ala Ultraman lebih kurang bila LED kat dada Ultraman menyala maka dia perlukan tambahan tenaga... So filter korang perlulah diservis la...
 
Terdapat dua filter yang perlu ditukar bagi water filter tupperware ini. Satu jenis kecik dan satu besar... Kos menukar yang kecik lebih kurang 2 x setahun RM 133/pcs, manakala yang besar RM 480.00 bergantung pada penggunaan di mana bila mencapai 5000 liter perlulah ditukar...
 
Bagi korang perluker water filter ni. Korang pilih yang mana, yang byk perlu ditukar / satu filter for year. Before ni my wife ada jugak beli water filter for her mom at home town but ada 4 filter kena tukar secara berkala. Wife aku kata leceh dan cost pun quite high. That y wife aku belikan water filter baru brand tupperware for her mom cos cost maintanance lebih rendah, jimatkan masa dan proses menukar filter pun lebih mudah. Lagipun senang nak alert cos ada penunjuk LED color merah macam Ultraman... Bila LED merah menyala maknanya water filter perlukan service.
 
So mari kita bincang2kan kebaikan water filter korang. Biar banyak pilihan so senang nanti jadi panduan new user dalam mencari water filter. Kalau boleh bagitahu berapa kos maintance yang diperlukan per year...  So bolehlah di masukkan dalam budget belanjawan tahun akan datang.... Ala2 belanjawan rumah tangga gitu... Bak kat pepatah "Sharing is Caring, Caring is Loving"...
 

 
 

 

0 comments:

Post a Comment