Tema masakan ialah INDIA!!!.
SUP KAMBING BEREMPAH
Penyediaan : 4 orangMasa : 40 minit
Bahan-Bahan:
800g Isi kambing & tulang – dipotong kasar
2 liter Air
4 sdm minyak masak/jagung
2 ulas bawang putih – dihiris
2 ulas bawang merah – dihiris
5 g halia – dipotong mayang
2g kulit kayu manis
2 g bunga lawang
2 g buah pelaga
1 sdm serbuk jintan manis
1 sdm serbuk jintan putih
1 sdm serbuk ketumbar
40g ubi kentang dipotong dadu
susu
air limau nipis/lemon
1 sdm garam secukup rasa
Sedikit Air
Cara membuatnya:
- Panaskan periuk, masukkan minyak masak/jagung, bawang putih, halia, bawang merah, kulit kayu manis, bunga lawang,buah pelaga, tumis hingga naik bau,
- Masukkan daging kambing, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, kacau hingga rata, kemudian masukkan air dan ubi kentang kacau hingga rata.
- Reneh hingga daging kambing empuk.Masukkan seleri, sedikit gula, serbuk perasa dan garam secukup rasa.
- Masukkan susu dan perahan air limau nipis.
- Siap untuk dihidang, hias dengan bawang goreng dan daun bawang.
Tips:
Untuk mengelakkan kambing berbau lebihkan rempah ratus
Untuk melembutkan kambing gunakan akar daun pandan / akar ketumbar.
Goreng daging dahulu untuk mengekal rasa dan mengelakkan protein-protein kambing tidak terkeluar dan permukaan daging tidak pecah.
Cara mendapatkan kuah pecah, masukkan sama ada buah keras / kacang dhal direndam semalaman dan dikisar / ubi kentang dikisar.
Renihkan sup 100% dengan api yang perlahan. Jangan gunakan api yang besar untuk mengelakkan daging liat.
Untuk menjadikan sup tahan lama yang berkrim, seperti bersantan / bersusu, masukkan sedikit jus limau nipis.
Masakan yang masih panas jangan ditutup kerana titisan wap akan menjadikan makanan cepat rosak / basi.
AYAM MASAK KASHMIR
Penyediaan : 4 orangMasa : 30 minit
Bahan-Bahan:
800g peha ayam – dipotong 2 setiap 1
4 sdm minyak jagung
3 ulas bawang putih – dihiris
2 g halia – dipotong mayang
2 ulas bawang merah – dihiris
3 cawan Air
2g kulit kayu manis
2g bunga lawang
2g buah pelaga
1 helai daun pandan – diikat
8 helai daun kari
2 biji cili hijau – dibelah 2
2sdm serbuk kari daging
½ sdm serbuk jintan manis
½ sdm serbuk jintan putih
½ sdm serbuk ketumbar
3 biji ubi kentang – dibuang kulit – dipotong 6
2 biji buah tomato – dipotong 6
3 sdm sos tomato
4 sdm sos cili
½ biji air limau nipis
1 sdk serbuk perasa ayam
1 sdm garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak, bawang putih, halia, bawang merah, 3 serangkai, daun kari, kacau hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam, kacau hingga separuh masak.
- Masukkan rempah ratus, kacau hingga rata, hingga naik bau, kemudian masukkan air.
- Biar ia mendidih, sekiranya terlalu pekat boleh tambah sedikit air, setelah mendidih selama 20 minit.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan bahan-bahan yang lain.
- Masukkan buah tomato, garam dan gula secukup rasa.
- Siap untuk dihidang, hias dengan bawang goreng, dan daun bawang.
2 gelas Air Panas yang mendidih
3 uncang Teh Boh
4 sdk Susu Cair- susu sejat penuh krim
3 biji Buah Pelaga
Bunga lawang
Gula perang/gula
Cara membuatnya:
- Masukkan uncang teh di dalam air panas, biar seketika sehingga pekat.
- Kemudian masukkan 1 sudu makan gula perang/gula, bunga lawang, buah pelaga dan susu.
- Kacau dan sedia diminum.
0 comments:
Post a Comment