https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Monday 14 July 2014

Ketuk-ketuk Ramadan bersama Lufya AF - Asam Pedas Johor Style Lufya, Bakso Style Sheila Rusly

Bersiaran di Tesco Kulai bersama Lufya AF

Asam Pedas Johor Style Lufya

Ketuk-ketuk Ramadhan bersama Lufya AF
Bahan-bahan
Ayam
Air asam jawa
Bunga Kantan
Nenas - dipotong
Bendi
Tomato
1 Asam Keping
Serai
Limau nipis
Daun Kesum
Cili kering *
Lengkuas *
3 labu bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1/2 inci Halia *
Kunyit Hidup
Daun Limau Purut
Belacan
 
Cara membuatnya:
Panaskan minyak, masukkan belacan, tumiskan bahan-bahan * yang telah dikisar sampai pecah minyak.
masukkan air asam jawa, bunga kantan, daun kesum, daun limau purut, ayam, asam keping, nanas, tambahkan sedikit air kalau kuat agak pekat, masukkan bendi, tomato, jus limau, garam dan gula secukup rasa.

Tips
Nak bagi bahan-bahan kisar smooth tambahkan 2 sudu minyak.


Bakso Style Sheila Rusly

Ketuk-ketuk Ramadhan bersama Lufya AF
Bahan-bahan bakso
400 gram daging kisar
2 sudu tepung jagung
Lada sulah
1 labu bawang besar - dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji telur

Cara membuat bakso
Masukkan kesemua dalam mangkuk dan gaulkan sebati. Bulat-bulatkan.

Bahan-bahan Sup
Bawang merah * kisar
Bawang putih * kisar
1/2 inci halia * kisar
1 sudu kecil lada putih * kisar
Kiub Daging

Cara membuat sup:
Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan kisar, masukkan air dan kiub daging. Masukkan bakso, garam secukup rasa.


Cara membuat sos cili padi.
Kisarkan cili padi dan perahkan jus limau

0 comments:

Post a Comment