Monday, 14 July 2014

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Mark Adam - Spaghetti Mark Adam, Sambal Hijau Mentarang Petai

Bersiaran di Tesco Kuala Selangor, Sheila Rusly menerjah Mark Adam yang akan menyajikan resipi istimewa.

Spaghetti Mark Adam

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Mark Adam - Spaghetti Mark Adam, Sambal Hijau Mentarang Petai
Bahan-bahan
Daging Kisar
Bawang putih
Cendawan butang
Sos Spaghetti
Bawang merah - dicincang
5 ulas bawang putih - dicincang
Spaghetti yang direbus

Cara membuatnya
Panaskan minyak saji, bawang putih, bawang merah sampai berbau, masukkan daging kisar sampai daging masak sempurna, masukkan sos, air dan garam secukup rasa sehingga mendidih. Masukkan cendawan.

 
Sambal Hijau Mentarang Petai

Ketuk-ketuk Ramadan 2014 bersama Mark Adam - Spaghetti Mark Adam, Sambal Hijau Mentarang Petai
Bahan-bahan
Mentarang direbus sampai empuk dan di ambil isinya
Cili hijau * dikisar
Cili padi hijau * dikisar
Bawang putih * dikisar
Belacan * dikisar
Bawang * dikisar
Petai
Ikan Bilis ditumbuk halus
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya
Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan kisar sampai kering, garam dan gula secukup rasa, ikan bilis masukkan petai, sedikit air asam jawa dan mentarang. Siap

1 comment:

  1. Tak pernah masak mentarang..nak cuba lah buat macam ni

    ReplyDelete